1 082 000 лв. изплатени на стопаните пострадали от шапа , съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Стоян Гюзелев. Димитров присъства на заседанието на ресорната парламентарна комисия за да запознае народните представители със ситуацията с шапа.

Предстои изплащане на обезщетения и за огнищата в селата Близнак и в Долно Ябълково. На животновъдите, чийто животни не са заразени, но стоят затворени и трупат разходи за фураж, от 18 април фонд "Земеделие" е започнал също да плаща компенсации. Засега на 467 стопани са дадени близо 600 000 лева, като сумата ще набъбне до 1 210 000 лева, след като бъдат обработени и останалите заявки. Заместникът на Мирослав Найденов каза също така, че другата седмица делегация на министерството ще посети Брюксел, за да обсъди възможностите за компенсиране на животновъдите, които не са регистрирани като такива и за които не може да се приложат механизмите на действащото законодателство.

До края на октомври България ще изгради 181,5 километрова ограда по границата си с Турция като предпазна мярка срещу разпространението на болестта шап в Странджа и в други райони на Бургаска област, съобщи още Цветан Димитров. Срокът за взетите мерки и за актуалната ситуация в огнищата на заразяване. за изграждане на оградата е поставен от Министерския съвет, поясни Димитров. Той допълни, че той не е дълъг, тъй като през летните месеци вирусът до голяма степен спира да се проявава. Освен новото заграждение, през периода ще бъде ремонтирана и 28,5 километрова съществуваща ограда край Елхово, каза още заместник-министърът.

Стоян Гюзелев коментира, че мобилизацията на земеделското министерство и на ветеринарните служби в Бургаска област са спомогнали районът да се превърне във филтър срещу по-нататъшното разпространение на заразата в страната. Той обаче подчерта, че държавата трябва да вземе всички необходими мерки нито един животновъд от региона да не остане необезщетен заради трудностите, които понася в момента.