BebetaVarna

BebetaVarna

10 жени са забременели след ин витро процедури в Бургас Най-много са двойките от Бургас, но има и от Карнобат, Созопол, Несебър, Поморие, Ямбол, Сливен, Пловдив  и други общини. 

Запазва се интересът и към първичните, безплатни прегледи за ин витро, които са веднъж в месеца. Графикът за тях редовно се публикува на уебсайта на МБАЛ-Бургас: www.mbalburgas.com. Те  се провеждат  от д-р Павлета Табакова и д-р Георги Николов от София, които са доказани имена и имат дългогодишен опит в областта на стерилитета.  
От март досега на асистирани репродуктивни техники  са се  подложили 53 жени, като от тях 10 са забременели и са в различни стадии на бременността. 
Според лекарския екип процентът на успеваемост е отличен. 
"При здравите двойките един на всеки 5 опита за бебе е успешен, а при ин витро процедурите процентът на успеваемост е наполовина. От ин витро обаче имат нужда само 20% от двойките с репродуктивни проблеми. За останалите е препоръчително да се лекуват с други методи. Те често са по-разумно решение от финансова гледна точка", допълва  д-р Антонио Душепеев. 
Преди да се стигне до лечение трябва да се диагностицира причината за безплодие, каквато е и целта на Звеното по асистирана репродукция. При изследванията на мъжа се прави спермограма, показваща подвижността и количеството на сперматозоидите. За да се установи дали проблемът не идва от проходимостта на маточните тръби на жената, се прави цветна снимка, известна още като хистеросалпингография.
"Тук целим спестяване на средства на пациентите, а не непременно скъпи процедури, които не винаги водят до  желания резултат.  Имахме случай на пациентка, която не може да забременее заради повишено ниво на хормон. Хормонът се регулира с нужното лекарство и така пречката е отстранена с минимален разход на средства . Впоследствие жената забременя, но преди да дойде при нас се е консултирала на други места, където директно е насочвана за ин витро, а това е било излишно",  разкават от Звеното.  
Най-важната мисия на Звеното по асистирана репродукция е диагностиката. Затова в МБАЛ-Бургас се правят  лапароскопии и хистероскопии с цел установяване  на точната диагноза.