110 души укрили доходи за близо 50 млн. лева

Започнал е и процесът по събиране на неплатените данъчни задължения, които са в размер на около 5 милиона лева. Ревизиите са обхванали 5-годишен период.

 

 

От НАП-Бургас уточниха, че при ревизия на физическо лице инспекторите правят пълен анализ на имущественото състояние на гражданина. Това включва детайлна справка за всички имоти на територията на страната и извън нея, автомобили, яхти и други превозни средства, скъпи продукти, включително и вещи на лизинг. За пътуванията извън страната на проверяваните лица ревизорите получават информация от Гранична полиция, при поискване по определен ред, банките също предоставят информация за сметки и авоари. Сред любопитните техники на следене на данъчните са и покупките на скъпо струващи накити и бижута.

Една от най-честите причини да се направи ревизия на физическо лице е несъответствието на имуществото му с официално обявените пред НАП доходи. От приходната агенция припомниха случаи, в които собственик на луксозен автомобил на лизинг е имал 5 пъти по-малка заплата от месечната лизингова вноска. Друг социално слаб българин с луксозен автомобил и къща с басейн е декларирал, че получава 240 лева месечно, а парите за струващото му близо 2 милиона лева имущество са били взети назаем от приятели.

Само през миналата година бургаските ревизори са разкрили укрити доходи от физически лица в размер на 39 милиона лева, като прекият ефект към фиска е бил допълнително събрани данъчни задължения за близо 4 милиона лева.