Брифингите на Националния оперативен щаб се възобновяват от днес. Снимка Министерство на здравеопазването

Брифингите на Националния оперативен щаб се възобновяват от днес. Снимка Министерство на здравеопазването

От началото на учебната година досега общо броят на децата с доказан COVID-19, посещаващи детска градина, е 12, а броят на учениците – 117. Това стана ясно на възстановения брифинг на Националния оперативен щаб. С COVID-19 са диагностицирани 14 учители в детски градини и 72-ма - преподаватели в училища. Под карантина за същия период са поставени 539 деца от детски градини и 4043 – ученици. Карантинирани са 37 преподаватели в детски градини и 116 - в училища. Процентът на заболелите учители и ученици с доказан COVID-19 е по-нисък от средния за населението.

От началото на пандемията броят на заразените медицински служители е 1152-ма. Към 30 септември активни са 227 случая. От тях в лечебни заведения са приети 36 души, от които двама, медицинска сестра и лекар, са хоспитализирани в интензивни структури. При медицинските служители се запазва същата тенденция за заразяване с COVID-19 – около 5,6 %, каквато е тя и за населението.

"Министерството на здравеопазването ежедневно проследява разпространението на COVID-19 по 23 показателя. Обработката на тази информация ни дава тенденциите и основанията за предприемане на противоепидемични мерки", това посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че на този етап не е необходимо налагането на допълнителни противоепидемични мерки.

За последното денонощие в страната са регистрирани 286 нови случая. Така общият брой от началато на пандемията до днес е 20 833, като активните случаи към момента са 5 374, а излекуваните вече са 14 634.