Korean_crafts

Korean_crafts

12 майстори разкриват тайната на корейските занаяти  красотата и изяществото на корейските традиционни занаяти. Тя ще бъде открита на 25-ти март, в галерия "Шипка" № 6 в 18.30 часа.

Тази изложба е плод на много усилия да бъдат съхранени и показани на света не само произведения на изкуството, но и национална идентичност, оцеляла и превъзмогнала редица исторически препятствия.

Традиционните занаяти са един от най-добрите посланици на Корея по света, тъй като са успели да съхранят през вековете душата и пулса на корейския народ. И въпреки дълбокия си исторически смисъл, те не са архаичен полъх в 21 век, а напротив – продължават да са почетно място в ежедневието на корейците, да пазят и развиват традиционните ценности в бързо променящия се глобализиран свят.Kuon_Hi_Ja

Любопитно е, че за някои от занаятите има данни, че са съществували още през I век преди Христа и повечето от тях са предавани от поколение на поколение. Такъв е случая и с Куон Хи-джа, която е наследник на принцеса от династията Чосон и е наследила рецептата за правене на специално оризово вино от нея. Куон Хи-джа ще представи специалната напитка по време на изложбата в София.

Освен 140-те произведения на изкуството, в България пристигат и 12 от майсторите, носители на нематериалното културно наследство на Корея. Те ще демонстрират своите умения пред българска публика в редица събития, като едно от тях са двете работилници, в които всеки желаещ ще може да вземе участие на 27 март 2015 г. от 18:30 часа в галерията на улица "Шипка" № 6. Местата са ограничени, така че бъдете на време в галерията, ако искате да се включите в уоркшоповете.

Изложбата у нас е едно от събитията, които посолството на Република Корея организира по повод 25-годишнината от българо-корейските дипломатически отношения.