Днес бяха ваксинирани учители от бургаската ПГМЕЕ. Снимки Черноморие-бг

Днес бяха ваксинирани учители от бургаската ПГМЕЕ. Снимки Черноморие-бг

120 учители трябва да бъдат ваксинирани за три дни в Бургас. Втората фаза на имунизацията в общината и областта започна вчера с поставянето на ваксини на живеещите в старческите домове. В нея влизат педагози, потребители на социални услуги и служители във ферми за норки. Цифрата за цялата страна е 112 080 души, от които 80 000 учители, 15 000 домущащи в социални центрове, 80 работещи във ферми за норки. 

Започна втората фаза на ваксинацията в Бургас

В Бургас и областта желание да се ваксинират са заявили 1 300 педагози (35% от всички учители в реугиона б.а.) и 350 непедагогически персонал (10% от всички, които работят в сферата на образованието, но не са учители б.а.). За три дни е планирано да бъде поставена първата доза от ваксината на 120 учители. Това са предимно работещи в големите гимназии в града. "С приоритет са училищата, където има по-малко неизвинени отсъствия от страна на учениците. Това показва, че те са редовни в клас и един преподавател работи с повече ученици", коментира Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас.

Днес през кабинета за имунизации на Регионалната здравна инспекция минаха и преподаватели от бургаската Професионална гимназия по електротехника и електроника (Механото б.а.). 24 учители са се съгласили да се ваксинират. "Не съм се колебала нито за миг. Синът ми е шести курс студент по медицина и той ме посъветва да го направя. От самото начало нагласата ми към ваксинацията е положителна", коментира Румяна Георгиева. Без колебание решава да се ваксинира и нейната колежка Даниела Русева, която е преподавател по биология в Механото. "Това е RHK ваксина и знам как въздейства с вируса. Не съм се колебала да се ваксинирам", каза Русева.

Някои от учителите в гимназията са се колебаели дали да се ваксинират, въпреки това са решили да го направят и днес им бе поставена първата доза. Втората ще трябва да бъде инжектирана на 19-ти февруари.

Утре ще бъдат ваксинирани още 60 учители от бургаски гимназии, сред които и преподавателите от СУ "св. св. Кирил и Методий".

Галерия