Зам.-директор Румяна Георгиева (вляво) представи идеята за клуба пред момичетата. Снимки Лина Главинова

Зам.-директор Румяна Георгиева (вляво) представи идеята за клуба пред момичетата. Снимки Лина Главинова

15-те момичета, които учат в бургаската Професионална гимназия по мехоноелектротехника и електроника (ПГМЕЕ), известна още като Механото, ще създадат свой клуб. Идеята е на Румяна Георгиева - зам.-директор на гимназията. Тя събра момичетата, за да им представи предложението си за създаване на Клуб на младите дами на Механото и да чуе тяхното мнение. Целта на клуба е момичетата, които са само 15, да общуват, да си помагат и да работат за реализация на една или друга идея, да покрепят различни каузи. Най-много момичета има в сегашните XI класове. По едно момиче има в VIII и X клас.

"Мразя стериотипите, затова избрах да уча в Механото. Има много жени, които са инженери. Моята специалност е "Микропроцесорна техника", но като завърша смятам да продължа да уча педагогика", сподели Елена Танева. Същата специалност учи и Мария Колева (XI клас). Когато е кандидатствала в гимназията, е имала интерес към друга специалност, въпреки това не съжалява, че учи точно тази.

Теодора Люцканова, също XI клас, учи "Промишлена електроника". Когато е кандидатствала след VII клас е подредила първите си шест желания различни паралелки в Механото. Тя започва да уча в гимназията, която е завършила нейната сестра.

Момичетата на Механото не се притесняват, че учат в мъжка среда, напротив, намират това да добре. Някои оттях дори общуват предимно с момчета, но нито едно от тях не е мъжкарана. Всяка една от тях носи своята женственост и типичните за дамите черти.

Галерия