Hranene

Hranene

17 проверки за здравословно хранене на децата във Варненско

Регионалната здравна инспекция. 

В обектите в град Варна седмичното меню се изготвя от технолог по хранене към "Ученическо и столово хранене" ЕАД, а в детските градини на съставните общини – от медицинската сестра, домакина на кухнята и готвача. 

С изключение на две детски градини в Община Ветрино, във всички останали проверени обекти е въведена подкрепителна закуска преди обяд от пресни плодове. 

Осигурено е разнообразие на храненето, като във всички дни менюто включва представители на всички основни групи храни. Но не всеки ден е било възможно на децата да бъдат предложени пресни зеленчуци във вид на салата, гарнитура или добавка към някое от основните хранения.

Пълнозърнести продукти (пълнозърнест хляб, макарони, овесени ядки, жито, корнфлейкс, мюсли) се предлагат във всички градини, в различни асортименти и с необходимата честота – най-малко в 4 приема от седмицата. Само на пълнозърнест хляб на фирма "Савимекс" е отбелязано съдържанието на натрий.

Ползват се разнообразни сезонни пресни плодове, по-рядко компоти, а някъде – и сушени плодове (стафиди). Стерилизираните плодови консерви са без изкуствени подсладители, оцветители и консерванти. Повечето налични конфитюри и мармалади са с по-ниско от препоръчваното плодово съдържание и по-голямо количество добавена захар. Там, където има ново зареждане на плодови сокове, те са 100% и само в единични обекти се срещат много малко остатъчни количества плодови напитки с по-ниско плодово съдържание – 35%. Наличните плодови нектари са със съдържание на моно –и дизахариди до 20%.

Зеленчуците са разнообразни пресни сезонни, консервирани и замразени, като на етикетите на много малко от консервите е отбелязано количеството вложена сол. В много редки случаи се предлагат стерилизирани краставички, които обаче са с ниско процентно съдържание на добавена сол.

Прясното и киселото мляко са с препоръчителното количество на мазнини – между 2 и 3.6%. Айрянът се приготвя на място в обектите и в него не се прибавя сол.

В детското меню се включва пилешко месо (цяло пиле, бутчета, филе), по-рядко свински бут и телешко месо. Отстраняват се видимите тлъстини (доколкото ги има), а на пилето се отстранява кожата и костите. Каймата е в съотношение телешко : свинско месо 60 : 40 % или 75 : 25%. На етикетите не са отбелязани съдържанието на мазнини и сол. Колбасни изделия не се предлагат като основни ястия. Използват се само в закуските, обикновено шпеков салам и по-рядко телешки салам, кренвирши, шунка или пастет. На тях също не е отбелязано съдържание на мазнини и сол.

Използва се предимно замразена риба пангасиус, скумрия, хек, на които предварително се отстраняват костите, ако рибата не е филе. Рибата се предлага ежеседмично, а понякога и два пъти (като основно ястие и като супа). 

При извършените проверки в единични обекти в общините Дългопол и Ветрино се констатираха пропуски при изпълнение изискванията на Наредба № 6 – предлагане на пържени храни, на сухи пасти или вафли, на сирене, което предварително не е изкиснато. За допуснатите нарушения са издадени 4 броя предписания.

Днес+