17 сигнала за нарушения на плажовете в Царево

Сезонът вече е в пика си и обажданията за нередности по крайбрежната плажна ивица продължават. Граждани сигнализират за ограничен свободен и безплатен достъп до морския бряг, за липсата на достатъчно пространство за свободно разполагане на чадъри и други плажни принадлежности, както и за грубо отношение от страна на някои концесионери и наематели на плажовете.

Пренаситен с платени чадъри е и централният плаж в Лозенец, за това сигнализираха плажуващи. Подобно е положението и на Северния плаж в Ахтопол. Оплакванията от там са и от кошмарния нощен шум от "Най клуб" на плажа, който нарушава спокойствието на летовниците.

В отговор на сигналите и за да провери изпълнени ли са предписанията й от първите проверки, комисията инспектира някои от плажовете повторно. Протоколите с резултатите от проверките се изпращат на собственика на плажа, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на областния управител, за да наложат санкции по ЗУЧК. Лично ще проверява плажовете и кметът на Царево Петко Арнаудов.

По искане на общината миналата година беше прекратена концесията на Малък плаж Лозенец. Плажът се прочу с дървените си ограждения и строителството в морето и с това, че бе възпрепятстван безплатният достъп до него.

Общината предприе и акция по премахването на незаконните рекламни табели на нейна територия, а другата седмица започват проверки и по заведенията за тротоарното право. Общинските служители ще проверяват каква площ ползват търговците и колко плащат за нея.

Общината е новатор и с публичното си извинение за лошото състояние на републиканския път Царево –Ахтопол.