И в автобусите, които се движат по линия Б2 ще се четат откъси от романа на Георги Бърдаров. Снимка Архив Черноморие-БГ

И в автобусите, които се движат по линия Б2 ще се четат откъси от романа на Георги Бърдаров. Снимка Архив Черноморие-БГ

2 000 бургазлии, които ще пътуват днес с автобусите с номера Б1, Б2, 11 и 12, ще четат откъси от романа на Георги Бърдаров - "Аз още броя дните". Текстове от книгата ще бъдат раздавани от доброволци на пътниците в автобусите, които се движат по тези линии. Инициативата е на бургаското читалище "Изгрев 1909", а поводът е днешният Световния ден на книгата и авторското право. Тя се реализира с подкрепата на Община Бургас, "Бургасбус" ЕООД  и книжарница "Сиела".

Романът "Аз още броя дните" стана победител в конкурса "Ръкописът" на  БНТ 1 и ще бъде представен в рамките на шестото издание на инициативата "Четем заедно една книга". През деня откъси от книгата ще бъдат четени от пътниците, а вечерта в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино" от 18.30 часа авторът - Георги Бърдаров, ще бъде представен от своя колега Радко Пенев.

Идеята в един ден един град да чете една книга датира от 1998 година. За първи път тя се реализира в Сиатъл, САЩ. Моделът "One city, one Book" е познат още в Германия, Англия и Ирландия.

През 2013 година народно читалище "Изгрев 1909" - Бургас за първи път се включва в тази международна инициатива и представи младия писател Явор Веселинов, последван от носителката на престижни български награди за литература Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев с трилогията "Рай", бургаския фантаст Янчо Чолаков и автора на "Ритуалът" Радко Пенев.