Решението за увеличението на цените на билетите е взето на заседание на местния парламент. Снимка ОбС Варна

Решението за увеличението на цените на билетите е взето на заседание на местния парламент. Снимка ОбС Варна

Цената на хартиения билет за 60-минутно пътуване в градския транспорт във Варна става 2 лева, реши Общински съвет – Варна. Минимално увеличение с 0,10 лева ще има и на 90-минутния билет, който ще поскъпне на 2,50 лева. Промяната засяга единствено билетите, продавани от машините в автобусите и спирките. Цените на всички други превозни документи, включително абонаментните карти и тези за ученици, студенти и пенсионери, остават без промяна. Редовните пътници, ползващи предплатени карти, ще продължат да пътуват за 0,90 лева за 1 час.

Гласувано бе също такса смет според количеството генерирани отпадъци във Варна да бъде актуализирана. Изменението се отнася само за фирмите, които подават декларации за определяне на такса битови отпадъци според количеството. За физическите лица и останалите юридически лица такса смет остава непроменена. Съветниците решиха новата такса да бъде 83,5 лева за 1 куб. метър некомпактирани битови отпадъци. Лицата, които в законоустановения срок до 30 ноември са подали декларации, ще имат възможност до 31 януари 2023 г. да ги коригират или оттеглят.

Местният парламент одобри също мащабната инвестиционна програма, която „Дворецът на културата и спорта“ е изготвил. Общинското търговско дружество планира да вложи 18 млн. лева в нови съоръжения, с които ще модернизира комплекса и ще подобри транспортно-комуникационната среда около него. Основна част от програмата е изграждането на нов паркинг. Той ще бъде на три нива, два от които подземни, със застроена площ от 13 200 кв. м и ще осигури 350 паркоместа. Инвестицията е в размер на 12,4 млн. лева без ДДС.

Средствата за цялостно финансиране на строително-монтажните ще бъдат осигурени с банков кредит, като изборът на банка ще стане след публичен конкурс, бе изтъкнато на днешното заседание. 

За трета поредна година таксиметровите шофьори във Варна ще ползват данъчно облекчение.  Общински съвет-Варна даде съгласието си превозвачите да плащат данък върху таксиметров превоз на пътници в размер на 300 лв. Разликата до 690 лева, колкото е определеният размер на налога, ще бъде поета от държавния бюджет. В случай че държавата не я изплати в 6-месечен срок от предявяване на първото искане, разликата ще подлежи на заплащане от данъчно задължените лица.