20 истории за любов събрани в "Станиол4е от дъвка"

имаше своята първа среща с публиката. Сладка и изкусителна, така може да се определи премиерата на тази нежна и лирична като създателката си книга.

"Станиол4е от дъвка" е погледът на Гергана Янчева към живота и онази подправка, без която той не може да диша - любовта. Тя ни залива от всяка страница, от всеки ред без да се натрапва и същевременно като не пропуска да напомни за себе си - "Спомням си, веднъж те обичах! Веднъж бях много влюбена, спомням си!". Гергана Янчева ни дава своята рецепта как да обичаме и как да бъдем щастливи. Използвайки метафори и афоризми, тя облича чувствата си, емоциите си, страстта си. И ни ги поднася като сладкиш, като лакомство пред чието изкушение не можем да устоим.

"Една вечер седнах пред компютъра, отворих един документ и започнах да пиша. Нямаше причина, нямаше повод...", разказа авторката. От тази вечер са минали няколко години, спечелени литературни конкурси и тази книга - "Станиол4че от дъвка". Оригинално и незабравимо заглавие измислено от редакторката Добрина Топалова. Тя е човекът, когото Гергана избира, за да прочете текстовете й и за да й каже дали си струва да продължава да споделя мислите си на листа.

Така нейните изповеди, отначало пуснати да търсят своите читатели в интернет, сега намират нови приятели с книжното тяло. "Малки кратки текстове. Те се раждат в прозата на живота. Показват женския свят обзет от бита", каза на премиерата Добрина Топалова.

"Станиол4е от дъвка" е едно бижу не само като текстове, но и като оформление, носещо знака на издателска къща "Знаци".

А текстовете така изящно се носеха във въздуха и докосваха приятелите, непознатите, всички, които уважиха Гергана и нейната първа литературна рожба. Атанаска Пенкова и Златко Гулеков жонглираха с думите написани от авторката. Търсеха и откриваха нея и посланията й останали между кориците на книгата. Първата, но със сигурност не и последната, защото Гергана иска и може да подарява любов. С парче шоколад, с трюфел, излязъл из под ръката й, с дъха на кафе и приятелската усмивка, която подари на всеки.