IMG_0398

IMG_0398

20% от парите от социалния фонд за ромите ще похарчи през следващия програмен период 2014-2020 за интеграцията на ромите, според новите регламенти на Съюза.

Вследствие на съгласуваните действия на Европейската комисия интегрирането на ромите вече присъства трайно в политическия дневен ред в цяла Европа. Първите признаци за подобрение в живота на ромите започват бавно да се проявяват, се посочва в представен днес нов доклад относно постигнатия от държавите членки напредък по рамката на ЕС за национални стратегии за интегриране на ромите.

Рамката на ЕС, одобрена от европейските лидери през 2011 г., постави началото - за пръв път в историята - на стабилен процес за координиране на действията, свързани с интеграцията на ромите. Две години по-късно националните министри приеха единодушно първия в историята правен инструмент на равнище ЕС, посветен на приобщаването на ромите, и поеха ангажимент да прилагат набор от препоръки, изготвени от Комисията, с които се цели намаляване на социалната неравнопоставеност между ромите и останалата част от населението в четири области - образование, трудова заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

В доклада, публикуван днес от Комисията, се прави оценка на постигнатия от 2011 г. досега напредък по рамката на ЕС и се посочват както положителните примери, така и областите, в които държавите членки трябва да положат повече усилия. Макар все още да има редица предизвикателства, подобренията са ясно видими - по-голям брой ромски деца посещават предучилищни занятия, въвеждат се все повече програми за наставничество за оказване на помощ на ромите при намиране на работа, както и програми за използване на медиатори с цел да се преодолеят различията между ромските и останалите общности що се отнася до жилищното настаняване и достъпа до здравеопазване.

"Преди четири години темата за интеграцията на ромите не можеше да бъде открита в програмата на нито една държава членка. Днес обаче, благодарение на съгласуваните ни действия, ставаме свидетели на вятъра на промяната", заяви заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието г-жа Вивиан Рединг. 

Въпреки че ромските общности продължават да се сблъскват с бедността, социалното изключване и дискриминацията, днешният доклад показва наличието на напредък, постигнат в 28-те държави членки. Сред основните заключения в него са: образование - задължително двугодишно предучилищно обучение е въведено и в България; в Ирландия е утвърдена практиката на "пътуващи учители", които се движат заедно с пътуващите общности. Същевременно е нужно да се положат повече усилия за справяне с проблема със сегрегацията в общата училищна система в няколко държави от ЕС; заетост; жилищно настаняване; здравеопазване; дискриминация; финансиране.

  • Социалното приобщаване и интегрирането на ромските общности е съвместна отговорност на държавите членки и Европейския съюз. Комисията следи напредъка, постигнат от държавите членки, посредством рамката на ЕС за национални стратегии за интегриране на ромите.
  • През 2013 г. към пет държави членки бяха отправени специфични препоръки относно изпълнението на националните стратегии за интегриране на ромите и относно включването на свързани с ромите мерки в политиките (България, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия).
На разположение на държавите членки са предоставени средства на ЕС, с които да се финансират проекти за социална интеграция, включително за подобряване на интеграцията на ромите в области като образованието, трудовата заетост, жилищното настаняване и здравеопазването. За периода 2007-2013 г. бяха отпуснати общо около 26,5 милиарда евро за проекти, свързани със социалното приобщаване. В рамките на новия финансов период 2014-2020 г. за инвестиции в човешки капитал, заетост и социално приобщаване  ще бъдат отпуснати най-малко 80 млрд. евро чрез Европейския социален фонд. Най-малко 20 % от средствата, отпуснати от Европейския социален фонд (приблизително 16 милиарда евро), сега трябва да бъдат заделени за социално приобщаване.