Димпломати играят петанка с хора с увреждания

В играта се включиха генералният консул на Турция в Бургас Сибел Еркан, Беноа Кнопер – първи секретар на посолството на Франция у нас, областният управител Константин Гребенаров.

 

В играта участваха 15 отбора. Играта беше изключително оспорвана, а всички участници се отнесоха сериозно към правилата – не ги нарушаваха и не спираха да се забавляват. Те бяха зорко наблюдавани от съдиите, които не позволиха никакви отклонения от правилника. Първо място зае отборът от Сливен, второ от Варна, а третата позиция остана за домакините от Бургас. Имаше и четвърта специална награда, която отиде при отбора на Вяра Петрова, Беноа Кнопер и Сибел Еркан. Всички взели участие в турнира получиха и грамоти. За гостите и участниците имаше организирана традиционна френска закуска.

"След като хората в неравностойно положение са прекарали една тежка и дълга зима, затворени по домовете си, такова състезание ги връща отново към истинския живот. Това е игра за всички", смята Вяра Петрова.

"Целта е да се забавляваме  - животът е твърде кратък, а най-важното е честната игра", каза Иван Карагьозов от Центъра за психологически изследвания.

Играта петанка се играе с топки. Възникнала е във Франция в началото на ХХ век. Днес тя е национален спорт на Франця. Петанка се играе на правоъгълна площадка и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат около 600 грама. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки. Всеки състезател разполага с по две топки. В началото на играта се тегли жребий кой отбор ще започне пръв. Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището и от него хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално прасенце). Кошонетът трябва да се хвърли на разстояние между 6 и 10 m. от началния кръг, след което двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърли максимално близко до кошонета. Хвърля винаги този отбор, който в дадения момент е по-далеч от кошонета. Ако единият отбор е хвърлил много близко то другия може да му удари и изчисти топката, може да се удари и самия кошонет и тогава се променя цялата ситуация в играта.