DSC_8631

DSC_8631

Иван Алексиев: Община Поморие влезе в ролята на съдебен изпълнител

доста трудна и тежка, но и добра. Знаете, че поехме общината в доста трудно финансово състояние. Имахме и няколко природни бедствия - първо морето ни заля, после имаше пожари, след това и дъждът не ни подмина. Трудна година, но като цяло мога да кажа - успешна, защото се случиха някои много важни неща. Първото от тях е - нов начин на управление на общината и на административното обслужване. При предишните осем години предшественикът ми управляваше еднолично, без да работи в екип, без комуникация с държавата. Ние направихме обратното - отворихме се към жителите на община Поморие. Всеки месец имам изнесени приемни. Всеки последен вторник съм в квартал "Свети Георги". Периодично правя изнесени приемни и в другите населени места в общината. Направихме актуален и активен сайт на община Поморие. Всичко, което засяга работата на администрацията и свързаното с общината е качено в сайта. Всеки понеделник нашите оперативки са открити и се излъчват директно на сайта и по радиоточката. Така че хората, тези които ги интересува, какво се случва могат и имат, от къде да се запознаят. Поради тази причина не приемам упреци, че сме се затворили и не се знае, какво се случва. След като видяхме, че тази публичност дава резултат решихме през следващата година да пуснем сайта и на хартиен носител. Така всеки жител на общината ще може да знае, какво става.

Въвеждането на електронна система, центъра за обслужване на граждани, външното оценяване, анкета за мнението на гражданите - всичко това е в полза на жителите на общината. Когато поехме управлението едва 19% от жителите бяха доволни от управлението на общината, сега техният брой е - 42%. Освен външно имаме и вътрешно оценяване. Всеки директор дава оценка за работата на своите служители. Така виждаме кой си върши работата добре и кой не. Това доведе и до добри резултати. Очакваме в най-скоро време сертифициране на общината по ISO 9000. Вземем ли този сертификат намаме друга посока, освен да подобряваме качеството на работата.

- Как санкциониране чиновниците, които са се провинили или не саа изпълнили добре поставените им задачи?

- Имаме си дисциплинарни наказания. Първо си е забележка, после мъмрене. Казал съм, че тези които не пушат да получават бонус за сметка на пушачите, които губят по 10 минути, за да излязат навън и да запалят цигара.

- Какъв е финансовият бонус за непушачи?

- Чакам заместник-кметът по финанси да определи бонуса. Ще държа имаме ли средства да бъдат поощрявани служителите, които непушат, въпреки дебата който тече за или против тютюнопушенето. Лично аз съм пушач, но се съобразявам и в кабинета си не пуша. Може да се издържи без цигара няколко часа.

- Преди да станете кмет бяхте депутат. Ако сега бяхте в парламента и трябваше да разисквате исканията за промяна в Закона за здравето, какво становище щяхте да вземете?

- Пушачите сме от една партия. Няма цвят, няма идеология. И естествено щях да взема страната на пушачите. Но не е нормално в заведение за хранене да има тютюнев дим, особено ако решите да излете семейно с децата си. Подкрепям идеята да има зала за пушачи и зала за непушачи. Това е може би най-правилното решение. Колкото и да се говори, че непушачите са дискриминирани, когато са с пушачи в обща зала, то когато е забранено пушенето - пушачите са дискриминирани. Поради тази причина съм "за" да има две зали. А в малките заведения, собственикът да си определя какво да бъде заведието му. Трябва да имаме право на избор. С тази забрана на 100% налагаме един метод, който дори и в Европа не е правилен. Нека да е забранено на летища, публични места, в училища - там поне на 300 метра не трябва да има пушачи, но в заведения - нека собствениците сами да решават, защото те са инвестирила много пари. Лятото беше лесно. Масите бяха навън, всички са доволни. Зимата обаче е друго. Гледам сега се принуждават да преграждат терасите, слагат газови печки.

- Собственици на заведения в Поморие търсили ли са съдействие от вас или лоби за промяна на закона?

- Не, защото имат своя асоциация и чрез нея изразяват своята позиция, което е по-правилния начин. Но сме коментирали тази тема. И още миналата година, когато се прие закона нашите ресторантьори преградиха и направиха зали за пушачи и за непушачи и инвестираха доста пари.

- От какво най-много се жалват поморийци и нарастнаха или спаднаха сигналите?

- За радост сигналите спаднаха. Те основно са за вдигане на шум, за неправилно паркиране, жалби от страна на концесионерите за неспазени свободни зони. Но концесионерите отреагираха бързо. Сега в сезона на строителството за разкаляни улици и неудобства по време на строежа. През лятото, когато за 40 дена работеше паякът, имахме само 4 жалби и те се оказаха, че са неправомерни.

- Когато стартирахте с проекта за "Синя зона" имаше "за" и "против". Как се приема сега нейното въвеждане?

- По същия начин. Има "за" и "против". След края на сезона направихме среща с туристическия бранш. Там се чуха и двете мнения, но според мен положителните реакции бяха повече. Когато я въвеждахме, направихме обществено обсъждане. Нашата идея беше, не да печелим пари от нея, а да въведен ред в паркирането. Със "Синята зона" и няколкото изградени паркинга имаме 1000 паркоместа. С новата програма предвиждаме разширяване на "Синята зона" и изграждането на още няколко паркинга, и ако успеем да направим 1500 - 1700 места ще решим проблема с паркирането по време на сезона. Идеята е, когато дойде туристът да си остави колата на охраняем паркинг и да не си вади колата. Ние не сме голям град като Бургас. Тук разстоянията са малки - плажът е на една ръка разстояние, центърът - също, така че няма нужда тези автомобили да се движат.

- 2012 година беше трудна за община Поморие - бедствено положение миналата зима, морето стигна до блоковете, унищожени лодки, след това поражи, проливни дъждове тази есен. Какви мерки са взети, за да се ограничи максимално влиянието на природната стихия?

- Ситуацията беше сериозна и обявихме тогава бедствено положение. След това кандидатствахме пред Комисията за бедствия и аварии с четирите ни проблемни зони и ни бяха отпуснати 950 000 лева. Укрепихме крайбрежния булевард, след това и къмпинг "Ахелой", сега стартира и местността "Косата" и нейното укрепване. Най-важният проект - улица "Морска", където бяха заляти къщи, в момента се изливат кисони и след Нова година стартираме брегоукрепването й. Мисля че, като цяло ще решим проблемът.

Задвижили сме процедурата и водим разговори с Министерството на регионалното развитие за изграждане на рибарско пристанище на източния хелинг с капацитет за 300 лодки и 30 кораба. Ще кандидатстваме и по оперативна програма "Рибарство и аквакултури" ще решим изцяло проблема на рибарите, защото ще има къде да им зимуват лодките.

- Миналия месец министърът на околната среда и водите Нона Караджова беше тук, за да подпишете изпълнението на нов воден проект. До къде стигнаха процедурите и избрани ли са фирми изпълнители?

- Успяхме да финализираме успешно този проект. С моя екип променихме проекта и от разширение на пречиствателната станция към него бе включено и цялостния воден цикъл на Поморие, което нарастна като стойност - 96 млн. лева. Тежък, сложен, но и важен проект за Поморие. Едно от бедствията, които ни сполетя е дъждът, който не можа да се изтече в канализация и пак се наводниха къщите. Приключваме в момента процедурите и ще обявим обществените поръчки за избор на изпълнител. Надявам се до края на март да изберем изпълнител и през април да започнат строителните дейности.

- Тази година държавата отпусна средства по т.нар. проект "Виа Понтика". Общината също даде пари за разкопки и археологически проучвания в Стария град. Какво предвиждате за следващата година?

- Община Поморие е одобрена по този проект с Тракийската куполна гробница. Самите разкопки в Стария град се финансират от община Поморие. попаднахме на частни терени и държавата няма как да финансира тези ракопки. Водим разговори със собствениците тези терени да станат собственост на общината срещу обезщетение - замени на терени, защото ние не сме в състояние да платим тези терени. Изготвяме скиците и се надяваме да се споразумеем със собствениците.

Първият етап на проекта за Тракийската гробница за реставрация и консервация се реализира в момента. Стойността му е 90 000 лева и трябва да приключи в края на годината. Следващият е за обновяване на пространството около гробницата. Благодарен съм за това, че тя се оцени. Оказа се, че тя е уникална. Много по-голяма и интересна е нашата от Казанлъшката.

Австрийските пенсионери, които ще почиват през следващата година в Слънчев бряг са избрали да посетят Музея на солта и Тракийската гробница. Така че този проект ще ни помогне за развием туристическия си продукт.

- Специалистите казват, че гробницата не е проучена изцяло и че под пода има неоткрити архелогически пластове. Това включено ли е в спечеления от общината проект?

- Поради тази причина проектът предвижда във втория етап и археология.

- До колкото знам има подобна могила, която е в съседство, но попада в частен терен. Разговаряно ли е със собствениците на имота?

- Още не сме водили разговори. Искаме първо да видим, какво ще се случи с гробницата и тогава. Но, може би сте права, трябва да говорим предварително. Защото сега, когато изскочиха находките в Стария град, цената на имота скочи и разговорите станаха по-трудни. За жалост, колкото по-ценни неща излизат, толкова са по-трудни разговорите.

- Поморие има амбиция да стане столица на морския СПА туризъм. През 2013 година ще домакинствата такъв форум. Каква е амбицията на общината в тази посака и какъв тип туристи искате да привлечете, защото СПА туризмът е скъпо удоволствие?

- СПА туризмът е скъпо удоволствие, но е целегодишен. Навсякъде се предлагат СПА услуги, но балнеология можем да предложим само ние. Много ни помага това, че Министерски съвет ни върна Поморийското езеро, където се вади лечебната кал. Тепъпрва ни предстои сериозна дискусия, на която искам да поканя специалисти, туроператори, хотелиери, учени от БАН, за да изградим една цялостна концепция за това езеро. Покрай него можем да развиваме балнеология. Помня как преди години идваха немските туристи, които правела лечебни кални бани от март до средата на ноември. Това е едната посока, в която работим. Затова съм доволен, че Поморие е избран за домакин на този конгрес, на Европейската балнео и СПА асоциация. Това е признание за нас, защото за първи път този конгрес се провежда в България и беше избрано Поморие, защото това ще бъде добра реклама на общината.

- Каква очаквате да бъде фаталната 2013 година от към финанси за община Поморие?

- Надявам се да е хубава година. 13 е хубаво число. Работим по бюджета. Като цяло ще повторим рамката на бюджета за 2012 година. Наблягаме и искаме да имаме качествено образование и здравеопазване, към социалните услуги и към тях ще насочим средства. Ще наблегнем и на масовия спорт - създаване на спортна инфраструктура, за да могат децата да спортуват и да ги отделим от зависимостите - наркотици, компютри и други.

- Успяхте ли за тези 12 месеца да изчистите задълженията, наследени от предишния екип?

- Не ни стигна много малко. Все си мислих, че ще успеем. Поехме общината със задължения от близо 5 милиона лева и необезпечени договори за над 1 млн. лева, които аз ги скъсах, защото не мога да ги гарантирам. Дефицитът ни цифром и словом беше 5,5 млн. лева. Вървяхме добре до септември, но от октомври рязко спаднаха приходите и то в частта - данъци. Разбирам хората. Времената са тежки и трудни, но все пак трябва да се плащат задълженията. Нас също не ни щадят. Плащаме си задълженията, за да не ни запорират сметките на общината. Умолявам гражданите, които имат стари задължения да си ги погасят. Ако това не се случи, подписваме споразумение със съответния длъжник, който сам си определя сумата и срока за погасяването й. В момента сме на дефицит 1,5 млн. лева. За 2011 лева ни оставят 1,3 млн. лева задължения, а за 2010 година, 2009, 2008 - около 300 000 лева. До скоро чистихме задължения от 2007-ма година.

- Т.е. община Поморие ще влезе в ролята на съдебен изпълнител спрямо гражданите, които не са си внесли данъците?

- Ами тя влезе. Пак получих писма от съдебни изпълнители, че са обявили публична продан, за да бъдат изпълнени нашите искания по невнесени спрямо общината задължения. Знам, че някои хора се сърдят, но това е ситуацията. Времената са тежки и трябва да имаме строга финансова дисциплина. Има ли приходи в общината, нещата ще се случват. Миналата година поех общината при 63% изпълнение на приходната част. Това е несериозно. В момента приходната част на общината е в размер на 92% изпълнение, което мисля че е добра цифра. Трябва да е ясно, че това са задължения, които всеки трябва да си изпълни. Не може да имаш задължения от 2005, 2006 за данък сгради, такса смет и данък превозни средства. Караш колата, отпадъците се извозват навреме. Не може така. Трябва да се плаща, а не да питат - няма ли давност? Давност няма. Услугата сметосъбиране и сметоизвозване е подобрена в пъти без да сме вдигали такса смет. Градът ни е много по-чист и по-често се извозват отпадъците, и няма промяна в цената. Миналата година имаме задължения 1,2 млн. лева. Тази година сме си платили задължения, както и старите. Ако не събирахме тази такса и не можем да платим на фирмата, в средата на лятото щяха да кажа - дължите ми пари и да спрат за извозват отпадъците, ставаме Неапол. Ако това искат поморийци, нямаме нищо против. Мисля че сме големи и разумни хора и трябва да имаме разбиране. Така нещата се случват. Имаме нови паркинги, нови улици. Но това става благодарение на приходната част.

- За тази една година имаше ли момент, в който искахте да се откажете?

- Не. Имало е моменти, когато ми е било много трудно, но да се откажа - не. Напротив. Нещата, които се случиха ми дават увереност, че сме на правия път. Знам, че ще има хора, които ще критикуват. Но не можем да удовлетворим желанията на всичко. Ако доволните са повече от другите, това ще е добре. За момента мисля, че успяваме. Това, че на някого не е свършена дадена административан услуга има правила, ред, които трябва да бъдат спазвани.

- Вашето семейство недоволно ли е от това, че често отсъствате и късно се прибирате?

- Няма как да е доволно, но след като и на съпругата ми беше ясно, с какво се захващам и застана зад мен - няма недоволство.

- Как се придвижвате из Поморие - пеша или с автомобил?

- Винаги, когато имам възможност вървя пеша. Но динамиката е голяма и се налага да се движа с автомобил. Има моменти като тръгна от нас до тук, разстоянието е 10 минути, аз го вземам за 40. Но няма начин. За това е кметът. 

- Спират ви на всяка крачка?

- Да. Проблеми с тротоара, плочките, дървото удря в къщата. И кметът минава оттам и така.

- Разбрахме, че в двора на училището има бездомни кучета, които се разхождат свободно. Как се решава проблемът с тях?

- Имаме договор с ветеринарите за кастриране, маркиране и пускане на улицата. Явно този процес не се случва, защото имаме много оплаквания в последно време. Ще дадем тази дейност на външна фирма и в партьорство с общината да бъде изграден приют, където да бъдат прибрани по-агресивните кучета. Коментираме предложенията на отделните фирми, за да можем да заложим средства в бюджета.

- Какви са ви амбициите за оставащите 3 години от мандата?

- Имаме много неща да свършим. Освен тези проекти, за които говорихме искаме да свържем квартала с града чрез крайбрежната алея, да изградим яхтено пристанище. Разработваме новата програма за визията на общината. Инфраструктурните проекти са скъпи и със собствени средства не можем да ги реализираме, затова трябва максимално да работим за усвояване на европейски средства.

Снимка Лина Главинова