30 бетоновози на протест в центъра на Варна или тежки пътни превозни средства. Акцията се организира от направление "Строителна механизация" към Националния съюз на превозвачите. Инициаторите искат отмяна на нормативния документ, който въвежда остарели правила за тонажа на строителната техника, които не съответстват на новите машини, произвеждани в Европа. 

Строителната техника е собственост на варненски фирми. Почти всички машини имат съставени актове в размер на около 2000 лева, съобщи за "ДНЕС+" инициаторът Драгомир Димитров, председател на направление "Специални превози" към браншовата организация. Той посочи, че с проверяващите си играят на котка и мишка и не могат да си вършат нормално работата. По думите му със същите проблеми са всички фирми в страната. 

Въпросната Наредба №11 е в сила от 2001 година. Според протестиращите, тя е била остаряла още когато е приета. В нея са въведени ограничения за тонажа, които са разрез с новите строителни машини. Така например бетон помпа излиза от завода с тегло 33 тона, а в Наредбата е записано, че в страната е допустима такава машина с тегло до 25 тона. При регистрирането в КАТ проблеми няма. Те идват по-късно при проверка от страна на служители на Агенция "Пътна инфраструктура", които налагат солидни глоби за неизпълнение на Наредбата, заявяват браншовиците. Те възстават чак сега заради започналите масирани проверки. Протестиращите настояват за среща министър Росен Плевнелиев за да отпаднат спорните моменти.

 

Днес+