300 състезатели мерят сили в международен турнир по борба

Най-престижното българско състезание по борба, записано в календара на Международната федерация по борба (ФИЛА), ще се проведе на 27-ми и 28-ми февруари в спортна зала "Младост".

 

"След 27 години Бургас отново ще бъде домакин на престижния турнир по свободна борба "Дан Колов", а турнирът по класическа борба "Никола Петров" ще се проведе за първи път в града", каза заместник–кметът Лорис Мануелян.

За първи път турнирът ще се проведе по новите правила за европейски и световни първенства на Международната федерация по борба - ФИЛА. Съревнованието ще бъде с начален час 13.30, а не както бе досега от 9.00 часа. Официалното откриване на турнира е насрочено за 27-ми февруари от 18.00 часа.

Състезателите, записани за участие, са от Тунис, САЩ, Швейцария, Молдова, Полша, Румъния, Азербайджан, България, Турция, Гърция, Монголия, Израел, Англия, Казахстан, Македония и др. Надпреварата ще е на три тепиха в зала "Младост", като в двата дни трите стила ще вървят едновременно.

Олимпийската вицешампионка Станка Златева ще пропусне турнира в Бургас поради контузия. Надеждите в класическия стил са в бронзовия олимпийски медалист и миналогодишен носител на приза "Никола Петров" Явор Янакиев - 74 кг., при свободния стил се очаква приза да грабнат бронзовия олимпийски медалист Радослав Великов и бургазлията Кирил Терзиев - 74 кг. - също бронзов олимпийски медалист.

При жените за първото място ще спорят бургаската надежда Таня Милкова и Росица Иванова в категория до 67 кг. Дебют при жените ще направи трикратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, която ще стартира в тежка категория до 72 кг.

Организатори на турнира, който ще се проведе при вход свободен, са Българската федерация по борба и община Бургас.