300 ученици се включват в европейски фестивал Те са подготвени от клубовете по драматично и сценично изкуство, изградени в тези училища.

Дейностите са част от II направление "Развитие на клубове по драма и сценични изкуства" по проекта на община Бургас – "Училището в моя роден град Бургас – любимо и незабравимо".

 

Фестивалът стартира утре в ДТ "Адриана Будевска" със спектакъла "В залива" на възпитаниците от клуба по изкуства в ОУ "Любен Каравелов" от 17.00 часа, а веднага след това - от 18.00 часа учениците от ГРЕ "Г.С.Раковски" ще демонстрират на сцена, освен театралните си умения, и чуждоезиковите си познания, представяйки на родния им език постановките "Терапия за скъсаните на изпита по интерпретация" от Алфонсо Суро, "Малкото ООН" от Жан Мишел Риб, "Пинокио" и "Наглият" по Николай Желязков.

По същото време в залата на Военния клуб децата от ГЧЕ "Васил Левски" ще илюстрират "Руските християнски празници", изпълнявайки народни песни и танци от Русия.

30 минути по-късно на същата сцена клуба от НЕГ "Гьоте" ще представи постановката "Без лед", която е по сценарий и режисура на 18 – годишния Атанас Киров. Талантливият ученик играе главната роля в спектакъла – барман, който изслушва търпеливо клиентите си и им дава съвети как да постъпят, а той самият няма с кой да сподели проблема си. Идеята на младия автор идва от клишето за бармана-философ в холивудските продукции.

На 20 май /четвъртък/ на открита сцена до Часовника от 18.00 часа е концертът на възпитаниците от ПГЕЕ "К. Фотинов", а от 18.30 часа започва съвместният и атрактивен танцов спектакъл на ученици от СОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Братя Миладинови" – "В Европа по цървули".

Спектакълът „Повече от думи” на клуба от АЕГ "Гео Милев" е изграден само върху основата на музика, ултравиолетово осветление и сенки. Впечатляващата постановка може да бъде видяна на 22 май от 18.00 часа в Кукления театър.

Последният спектакъл от програмата на фестивала е постановката "Съкровищата на Европа" на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", която ще бъде представена на 28 май отново в Кукления театър на Бургас от 17.30 часа.