Shivachki

Shivachki

316 шивачки с нови договори след проверка на НАП

по труда" установяват, че 316 от общо работещите във фирмата 526 работници са назначени на 4 часови трудови договори.
В края на месец октомври данъчните и трудовите инспектори изпращат екип, който да извърши мониторинг на фирмата, за да се установи реалното работно време на работещите. Още в първия ден на наблюдението работодателят променя трудовите договори на 8 часови на 200 от шивачките, а на следващия ден още 116 от тях са пререгистрирани в приходната агенция на 8 часов работен ден.
НАП Варна извършва масирани проверки на всички големи строителни обекти в морската столица, за да установи има ли работещи без трудови или на 4 часови договори. В края на изминалата седмица инспекторите от "Оперативни проверки" извършиха внезапни проверки на летище Варна, където се извършва рехабилитация на пистата за излитане и кацане. По време на проверките данъчните са проверили 120 от работещите на пистата, но не са открили нарушения при сключването и регистрирането на трудовите им договори. 
От НАП Варна напомнят, че над 100 работещи без трудов договор или назначени на двучасови договори бяха установени по време на масовите проверки по Северното Черноморие през лятото. По време на оперативните проверки някой от работниците в проверяваните обекти са декларирали пред данъчните, че полагат труд и получават работни заплати, но нямат сключени трудови договори с работодателя. При проверка на верига от обменни бюра данъчните установиха, че 80 от общо 110 наети работници са назначени на двучасов работен ден. За всички установени случаи на нарушаване на трудовото законодателство данъчните уведомяват Инспекцията по труда, която да предприеме действия по компетентност. 
Съвместните проверки на НАП Варна с ГИТ ще продължат до края на годината, включително в почивните и празничните дни.

Днес+