350 кукери гониха злите сили в Созопол

Кукерски групи от всички населени места в общината започнаха празника с пищно и шумно дефиле по улиците на града. Конкурсната част се проведе пред препълнен със зрители амфитеатър в присъствието на кмета Панайот Рейзи и бургаския депутат от ГЕРБ д-р Галина Милева.

 

Празникът бе открит от кмета, който поиска прошка от своите съграждани и жителите на общината и пожела на участниците в общинския събор да опазват народните традиции и да ги предават на по- младите. "Нека заедно със злите сили, кукерите да изгонят и лошите помисли и нека заедно с чисти помисли и добри сърца да продължим да работим за Созопол", каза при откриването на празника кметът Панайот Рейзи.

Под бурните аплодисменти на зрителите на сцената бяха представени обичаите кукерска сватба, заораване, паликош, прошка, кукерско хоро,а на маскарадната част от празника бяха представени военен бал с персонажи от хайлайфа на града от началото на 19 век, виенски валс и специален шотландски танц. За първи път пред широката публика бе представен и характерния само за Странджа обред "филетчи", който е свързан с дните след Сирни Заговезни.

За трета поредна година цар на кукерите бе общинския съветник Гено Пухов, чиято свита бе най- многобройна. Над 100 души от тракийското дружество в града взеха участие в събора. Царят на кукерите пожела плодородие и благополучие  и добър туристически сезон за жителите на града.

Наградите за участниците бяха осигурени от община Созопол. Депутатът Галия Милева и кметът Панайот Рейзи връчиха лично наградите на 2-годишния Калоян Киберов и 80-годишната Антигона Мархолева за най-малък и най-възрастен участник. За най-автентични кукери, с кози дрехи, страшни маски и 20-килограмови хлопки на кръста на всеки участник, бяха отличени участниците от селата Зидарово и Крушевец.

Снимките са изпратени от читател на Chernomorie-bg