С издигане на флаговете на Република България и Европейския съюз стартира церемонията по повод 140 години свободна България. Снимки Лина Главинова

С издигане на флаговете на Република България и Европейския съюз стартира церемонията по повод 140 години свободна България. Снимки Лина Главинова

Над 3 500 знамена раздадоха от Община Бургас на бургазлии и гостите на града по случай 140 години свободна България. Трикольорът получиха всички, дошли на церемонията по издигане на националния флаг и флага на Европейския съюз на площад "Атанас Сиреков". Отделно с над 350 големи знамена са украсени пътните артерии и централни улици на града.

По традиция отбелязването на 3-и март – Националния празник на Република България започна пред сградата на общината. В тържеството се включиха представителни блокове от бургаския гарнизон, звучаха патриотични песни и химна на Република България. На церемонията присъстваха народни представители, зам.-областтният управител на област Бургас Севдалина Турманова, общински съветници, зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев, граждани.

След офицшиалната част всички присъстващите се отправиха към Руския паметник. Стихове на Иван Вазов и на старозагорската поетеса Силвия Колева звучаха в изпълнение на бургаските актьори Валерий Еличов и Николай Стоименов. Бургаското духовенство отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите български, руски, финландски и румънски войни.Представители на общински и държавни предприятия, на различни политически сили и неправителствени организации, както и на много граждани се включиха в поднасянето на цветя и венци пред Руския паметник. Сред гражданството бе и група от клуб "Русь" в Бургас, които издигаха националния флаг на родината си. "Аз рзбирам, че България е член на Европейския съюз. За успеха на този празник - 3-и март заслуга имат руските войни, дали живота си за освобождението на България от османско робство. Но на пилона до българското знаме и на Европейския съюз защо не е поставено знамето на Русия?" Тези въпроси зададе руският гражданин Борис Иванов. Достолепният мъж от 4 години живее в Бургас. Обича България и хората, довери пред сайт "Черноморие" Иванов.

Галерия