3D

3D

3D рисунка на асфалт на "Включи града"

рисуване върху текстил, стъклопис, отпечатване на графика с помощта на камък – това са само част от нестандартните техники, които ще радват любителите на изкуството от 22 до 24 март.

Тридневният фестивал за пореден път сваля границата между артисти и публика, за да превърне зрителите в активни участници и да ги провокира да бъдат истински творци.

Всички, които имат афинитет към изкуството в неговата "улична" форма, ще станат свидетели на първата за Бургас 3D рисунка на асфалт. Изображението ще е на емблематичния за Бургас Грамофон. На терасата до Морското казино двама художници и един архитект ще проектират и сътворят триизмерното изображение с размери 5 на 15 метра, което с мащабните си размери и 3D визия ще промени представата на бургазлии за обичайно пространство.

Тази година „Включи града“ ще покаже и своята социална ангажираност чрез инициативата "Рисуване на колела". Представители от Социален център – Бургасще ни покажат, че изкуство може да се създава не само с четка и моливи. Чрез ползване само на инвалидна количка в социалният арт–експеримент ще могат да се включат всички, които искат да демонстрират своята солидарност и артистични наклонности. Като резултат ще бъдат създадени цветни и красиви произведения, които ще са доказателство, че пред изкуството не съществуват граници и, стига да желае, всеки може да изрази своята индивидуалност.

Поради големия интерес от първото издание и тази година почитателите на авангардните изкуства ще бъдат впечатлени от красивия бодиарт. Зрителите ще наблюдават целия процес и ще имат възможност да видят и съпреживеят създаването на крайния резултат - тяло, превърнато в картина. Художници от сдружение "Арабис" ще демонстрират рисуване на татуси с къна и върху текстил.

За тези, които искат да се запознаят с техниката на литографията  - отпечатване на графика с помощта на камък, ще могат да го направят в обновената Графична база. Там професионалистите от Дружество на бургаските художници ще демонстрират сложната техника на литографския печат и ще зарадват публиката с уникални, създадени на място произведения.

Само на няколко метра от Графична база, МЕ Click и Хамалогика ще демонстрират, как се рисуват графити и ще дадат възможност на всеки, който желае, да опита сам да направи графити изображение на стена.

И тази година "Включи града" ще докаже, че изкуството е от всички и за всички и ще задоволи вкуса на всеки без оглед на неговата възраст и предпочитания. Всички събития са с вход свободен, а повече информация за програмата ще намерите на www.vkluchigrada.com.

Фестивалът "Включи града" се организира в рамките на проект на Община Бургас  "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

"Включи града" е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.