4-ма бургазлии с награди от "Приятели на морето"

Иван Бахчеванов получи наградата в категорията "Живопис", Дарина Пеева в категорията "Графика". Призът за скуптура отиде при Свилен Костадинов от Пловдив. Наградата за млад автор е за Анелия Николова от Бургас. Наградата на Община Бургас е поделена между Чавдар Петров от Видин за живописната му творба и Траяна Панайотова от Бургас за скуптурата й.

 

Над 160 автори от цялата страна изпратиха свои произведения за биеналето "Приятели на морето". Жури с председател Стоян Цанев и членове - Надежда Кутева, Стоимен Стоилов, Милко Божков, Цветослав Христов-Цупи, Георги Динев, Кольо Кехайов, Иван Бахчеванов и Георги Петров оценяваше живописните платна, графиките и скулптурите. В комисията влиза и зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева. След двудневно заседание журито допусна до участие 119 автори, представящи живописни творби, 23 графици и 19 скулптора.

Това е четвъртото издание на "Приятели на морето" след неговото възстановяване. То ще бъде открито на 21-ви август. На тази дата ще бъдат връчени и наградите на отличените в отделните категории. Произведенията ще бъдат подредени в залата на Дружеството на художниците и на двата етажа в художествената галерия "Петко Задгорски". На откриването ще бъде представен и каталога с репродукции на творбите, участващи в биеналето.