Pyrvolak

Pyrvolak

4100 ще бъдат първокласници във Варненска област

, които тази година ще бъдат първи клас се очаква да излезе днес.

По думите на Атанасова до този момент няма данни за проблеми в училищата, които да попречат на учебния процес. Част от ремонтите на учебните заведения са приключили вчера, а останалите се очаква да бъдат довършени до 15 септември.

Тетрадките с анимационни герои са най-купуваните за първокласниците. Това показа репортерска проверка на "Днес+". Продавачите заявиха, че малчуганите избират своите учебни пособия според любимата си книжка или филмче. 

Комплекта, който задължително се изисква за първокласниците е от 10 тетрадки: пет с тесни и широки редове и пет броя с квадратчета. Това излиза на родителите точно 3 лева. От миналата година няма увеличение на цените на тетрадките, но разнообразието е голямо. Те са с твърди и бляскави корици, с любими герои или с японска анимация. 

Цените варират в зависимост от формата, броя на листата и качеството на хартията. Най-евтината тетрадка 20 листа от вестникарска хартия е средно около 30 стотинки. 

На родния пазар се предлагат различни учебни пособия, както от български производители, така и от Турция, Италия, Китай, Испания и др., които варират според ценовия клас.

Новите екземпляри учебници се продават на коричните издателски цени, а употребяваните – на 50% от стойността им. Търговците на учебни пособия се стремят да предлагат пълните комплекти учебници и помагала втора употреба, за да бъдат те значително по-евтини за клиентите им.

На пазара се изкупуват всички валидни, одобрени от МОН учебници, учебни тетрадки, помагала, сборници, атласи, речници, както и разнообразна допълнителна литература. Задължително условие за изкупуване е съответното пособие да няма липсващи, надраскани или измачкани страници. Употребяваните учебници и помагала се изплащат на клиентите на 25% от коричната издателска цена. Изкупуването на определени заглавия се ограничава или намалява в зависимост от търсенето и предлагането им, уточняват продавачите.

Днес+