Кметът на Бургас Димитър Николов откри бизнес форума. Снимки Черноморие-бг

Кметът на Бургас Димитър Николов откри бизнес форума. Снимки Черноморие-бг

44 IT и аутсорсинг фирми дават работа на 1 700 души в Бургас. Обявени са позиции за още 350 свободни места. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на форум: "Бургас: Бизнес партньорства с фирми от САЩ". Той се организира от Търговския департамент към посолството на САЩ в България съвместно с Общината, Търговско индустриалната камара и Търговско промишлената палата. Форумът събра в гранд хотел и СПА "Приморец" представители на девет водещи компании, осем от които работят в IT сектора. В него участваха представители на общинската администрация и на бизнеса, на висши учебни заведения и на професионални гимназии. Специално за форума дойдоха и кметът на Варна Иван Портних, и кметът на Сунгурларе Георги Кенов.

Форумът се организира за първи път в Бургас и има за цел да представи възможностите за бизнес. Някои от американските компании имат офиси в Бургас, други искат да разширят дейността си и да стъпят на пазара в морския град.

"Искаме да представим нови бизнес възможности. Градът ви е лидер в IT сферата. Географското му положение е предимство, а кметът ви е добър лидер", каза на добър български език Хана Каменетски - старши търговско аташе от Търговския департамент към Посолството на САЩ у нас.

"Работим за популяризиране на България като бизнес дестинация и организираме делегации, които искат да посетят най-големите изложения в САЩ", добави Станислава Димитрова - старши търговски съветник в департамента. 

По данни от 2021 година вносът от САЩ у нас възлиза на 337 млн., а износът - на 1203 млн.

Галерия