На 27-ми октомври се гласува за ОбС, кмет на община и кмет на населено място. Снимка Архив Черноморие-бг

На 27-ми октомври се гласува за ОбС, кмет на община и кмет на населено място. Снимка Архив Черноморие-бг

4,96% е избирателната активност в община Бургас към 10.00 часа, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Това  прави 8 959 души. Имащите право на глас жители на общината са 180 320 души. Броят на дописаните в избирателните списъци е 271, така общият брой на гласуващите е 180 591.

Сутринта нормално са отворили всичси 336 секционни избирателни комисии на територията на цялата община.

На местните избори се избира състав на Общинския съвет, кмет на община и кметове на кметства. 5 746 жители на община Бургас ще гласуват с три бюлетини, като с третата ще определят кмета на населеното място, в което живеят.

Изборният ден започна в цялата страна в 07.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. Ако има струпване на хора пред избирателните секции, той ще бъде удължен, но не с повече от час.

Една жалба и един сигнал са постъпили до този момент в ОИК - Бургас. Сигналът е от кандидат за общински съветник, който твърди, че кандидат за кмет в село Равнец агитира в изборния ден. Проверката е установила, че по това време кандидът-кметът дори не е бил в населеното място. Жалбата е начин на гласуване в две секции в общината и тепърва ще се проверява дали е основателен.