5-годишно дете с бинокъл заради костюм на зеленика Празникът се проведе днес на лятната естрада "Охлюва" в Бургас по случай Международния ден на биоразнообразието. В карнавала се включиха 70 деца градини и основни училища. Най-активни бяха децата от "Брезичка", "Моряче", "Калина Малина", "Райна Княгиня" и ОУ "Найден Геров".

Пъстър и забавен беше празничният ден за малчуганите, които не се изплашиха от променливото време. По подиума дефилираха семейство мечки, горски сънливец, жаба, глиган, щъркел, маймунка, зайци с моркови, вълци, които ги гонеха, не липсваха и морски мотиви – октопод, морско конче, рибки, цял отбор раци, както и лале, горска ягодка, много пеперуди, цветя и др. Наградата за авторско стихотворение журито присъди на Сара от ОУ "Св.Княз Борис І".

Карнавалът се организира от Българска Фондация Биоразнообразие, община Бургас и РИОСВ Бургас, които бяха подготвили награди за всички участници – енциклопедии, книжки за природата, детското еко-списание "Моги", плакати и стикери с животни, а за почерпката се бяха погрижили от "Победа" АД.

Най-важното, което децата запомниха бе, че от всеки един от нас зависи дали ще имаме още дълги години чиста природа с много растителни и животински видове, че всеки може и трябва да направи нещо, за да опазим и съхраним биоразнообразието.