50 състезатели се включват в "Спешъл олимпикс"

Регионалният турнир в Бургас е част от веригата регионални състезания на "Спешъл олимпикс България", които ще се проведат в общо дванадесет общини в страната през периода 10-ти – 28-ми май 2010 г. под мотото "Да играем заедно".

 

В турнира по футбол и народна топка в красивия морски град участват атлети с интелектуални затруднения от помощните училища в Бургас и Карнобат, млади хора със специални образователни потребности, интегрирани в общообразователните училища в Бургас и Карнобат, както и техните партньори от тези училища.

За успешното провеждане на регионалния турнир по футбол и народна топка  в Бургас съществен принос има и съдействието, оказано от общинските власти и регионалния инспекторат по образованието към Министерство на образованието, младежта и науката в градовете.

"Спешъл олипмикс" дава възможност на младите хора със специални образователни потребности да участват равностойно в спортни турнири заедно със свои връстници, да подкрепят своите съотборници и да получат подкрепа от тях, да проявят спортните си способности, да изпитат удовлетворението от победата и радостта от това да участват в един хубав спортен празник.

Регионалните турнири по футбол и народна топка се осъществят в рамките на десетата Европейска футболна седмица’ 2010 – ежегодната инициатива на "Спешъл олимпикс интернешънъл" за насърчаване на участието на млади хора с интелектуални затруднения в състезания по един от най-популярните и обичани спортове в света.  България ще бъде една от общо 45 страни в Европа, които ще проведат спортни игри в рамките на Европейската футболна седмица’ 2010 с участието на общо 50 000 млади хора със специални образователни потребности.