DSC_8983

DSC_8983

509 деца и ученици в Поморие учат при по-добри условия

условия за енергийна ефективност. Трите сгради, които не са ремонтирани повече от 30 години, сега са изцяло санирани. Средствата в размер на 5 684 532 лева са осигурени по спечелен от общината проект "Обновяване на образователната инфраструктура в община Поморие" по оперативна програма "Регионално развитие".

"Чрез този проект учебните заведения ще правят икономии за отопление и техните възпитаници ще се обучават при по-добри условия", каза кметът на община Поморие Иван Алексиев при отчитане на резултатите от проекта на специална пресконференция днес.

Договорът е подписан от предишния екип през 2010 година. "Конкурсът за избор на фирма изпълнител е обявен в навечерието на изборите миналата година. Заради опорочаване на процедурата, се наложи да го анулираме и да го обявим отново. Това ни забави и получавахме писма от министерството, че закъсняваме. Но успяхме да се вместим в сроковете", уточни кметът Алексиев. При изпълнението на проекта са спестени 19 000 лева.DSC_8985

В община Поморие има 16 детски градини и 16 училища. Едва една трета от тях отговарят на изискванията за енергийна ефективност. Желанието на ръководството на общината е да подобри условията и в другите учебни заведения. За целта се търсят програми, по които може да се кандидатства за финансиране.

Община е разработила свой проект за изграждане на нова детска градина в село Гълъбец. За строежа са необходими близо 1 млн. лева. Проектът вече е готов. Средствата ще бъдат заделени от бюджета на общината. Градината трябва да е готова през 2014 година. "Ако намерим програма, по която да кандидатстваме, ще направим градината с евро пари, а освободения бюджетен ресурс ще използваме за други проекти на общината", допълни Иван Алексиев.

На заключителната за годината пресконференция днес той благодари на медиите за коректното отразяване на новините през годината и изрази надежда за продължаване на доброто сътрудничество и през 2013 година.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова