DSC_8159

DSC_8159

600 пациента ще обслужват годишно, след закупуване на линеен ускорител в Бургас

от държавния бюджет. Общият размер е 6 461 184. Община Бургас участват с 193 836 лева.

По проект ще бъде закупен линеен ускорирел и ще бъде изграден специален бункер за него. В проекта са предвидени и дейности по облагородяване на социалната инфраструктура. Проектът трябва да приключи до януари 2014 година. Това е крайният срок, в който апаратурата трябва да заработи. Тя ще бъде обслужвана от трима лекари, трима физици и шестима лаборанти, които ще бъдат обучени от фирмата-доставчик на ускорителя. Това е първият такъв апарат в Бургас. В страната има още 5 - 3 в София и 2 в Пловдивд. След като бъде монтиран и заработи, ще улесни болните да не ходят до столицата, за да проведат нужното лечение.

Онкологичният център в Бургас обслужва две области - Бургас и Ямбол с население 550 000 души. Застаряването на населението и увеличаване на средната възраст на живот от 33 на 42 години са основните фактори за онкологичните заболявания. През последните години те са нарастнали с 2-3%. Смъртността при тази болест е 16,5%, която я нарежда на второ място след смъртността при хора, страдащи от сърдечно-съдови болести.

"Статистиката ни сочи, че в Бургас процентът на хората, преживели 5 години е 39-40%", каза д-р Радостин Дичев завеждащ Онкологичния център в града.