78% от учениците са заявили, че първия им прием е бил на бира

78% от учениците са заявили, че първия им прием е бил на бира

69% от учениците на възраст от 14 до 18 години употребяват алкохол. Това сочат данните от анкета на РЗИ - Бургас, проведена през април сред 186 ученика от СУ "Епископ Константин Преславски" в Бургас и СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Средец. Проучването е било анонимно.
В него са участвали 106 момичета и 80 момчета. 31% от запитаните са отговорили, че никога не са употребявали алкохол, 69% са отговорили, че пият. 40% от запитаните момичета и момчета пият спиртни напитки 1-2 пъти седмично, 39% са заявили, че са опитвали един-два пъти, 10% - пият веднъж седмично, 8% - два-три пъти в седмицата, а 3% - повече от три пъти седмично.
36% от анкетираните са казали, че пият у дома, 33% - в дома на някой друг, 23% - пият по заведения и дискотеки, 8% - в паркове и на улицата.
Според 40% от отговорите, тийнейджърите започват да пият на 13-14 години, 39% са посочили, че тази възраст е 15-16 години, а според 6% от анкетираните началото е на 11-12 години.
65% от учениците, участвали в допитването посочват, че никога не са се напивали. Това се е случвало на 23% от запитаните, а 12% са посочили, че са се напивали повече от три пъти.
78% от учениците са заявили, че първия им прием е бил на бира, 12% са започнали с вино, а 10% - направо с концентрат.
33% от учениците си признават, че ако имат проблем с алкохола "ще се справят сами", 60% биха потърсили помощ от роднити и приятели, а 16% са склонни да се обърнат към професионална помощ или съвет от преподавател или полицай.
"Употребата на алкохол е широко разпространена сред учениците. Групата на учениците, които консумират алкохол е над два пъти по-голяма от тези, които не са опитвали. Съотношението е 69 % : 31 %. А най-силно влияние за избора на младите хора да започнат употреба на алкохол се явява "обществената наследственост" -  семейство; приятели; приятелският кръг и компанията. Посягането към пристрастяващи субстанции у младите хора е всъщност не толкова проява на липса на знание, колкото резултат от криза в този период. По този повод отговорното възпитание у дома и разрешаването на съществуващите вече социални проблеми е важна предпоставка, за да може да се изгради ефикасна от заплахите в това направление позиция", са изводите, които са направени в РЗИ след обработване на резултатите от анкетата.