84-годишен автор написа книга за Странджа

"Мерията" вижда бял свят благодарение на ръководството на природен парк "Странджа". "Ние с радост подкрепихме Кирил Еленчев да издаде тази книга, тя не е летопис и няма претенции за научна стойност. Но съдържа в себе си една памет, която вече е изчезнала. Съдържа това, което никога няма да можем да покажем на децата си, но което е безценно, защото е самия източник на живота", каза Стефан Златаров, директор на ПП "Странджа".

 

"Мерията" на Кирил Еленчев не са нито "Дивите разкази" на Николай Хайтов, не са "Ако можеха да говорят" на Йордан Йовков, не са и "Дивото зове" на Джек Лондон. Тя е нещо като тях, но е и различна, уникална. Тя е странджанската мерия, единствена и истинска като живота на хората, битували в пазвите на тази планината. Техният висш морал, тяхната вродена и изконна любов към природата и ближния, без да са учени на това, без да са чели книги за екология, или толерантност", сподели Георги Цагов - главен редактор на вестник "Странджа".

84-годишния автор Кирил Еленчев сподели пред публиката своето изстрадано житейско верую, че за да живееш пълноценно трябва да се научиш да се трудиш. Едновремешните българи са обичали България, без да са прочели нито една книга, без да са чували за патриотизъм и пропаганда. За тях България е била нещо естествено и абсолютно като слънцето, като Бог.

Комуникационна група "Имидж Едвъртайзинг" откупи част от тиража и с книгите награди изявени ученици от НЕГ "Гьоте" и природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас. Журналисти от национални и местни медии също получиха уникалната творба заради активната си гражданска позиция и доказан професионализъм. Жестът носеше в себе си посланието да се съхраним като национална идентичност, уповавайки се на своите здрави корени, впити там някъде дълбоко в миналото ни.