97 поети от страната се състезават за приз "Христо Фотев"

Той се организира от община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели и Сдружението на българските писатели.

 

Журито ще трябва да прочете 124 поетични книги, изпратени за конкурса.

 

Според регламента той се провежда на две години и приключва на рождения ден на Христо Фотев – 25-ти март. Авторът, определен за носител на националната награда "Христо Фотев" получава пластика от Съюза на българските писатели, парична премия в размер на 2000 лева и диплом от община Бургас.

В първия национален конкурс за поезия "Христо Фотев" участваха  85 автора, което потвърди целта на организаторите той да бъде престижна инициатива с национална значимост.

На заседание на Организационния комитет, включващ представители на организаторите - Община Бургас, Министерство на културата, Съюза на българските писатели и Сдружението на българските писатели, писателските обединения в Бургас, издатели и регионална библиотека "П. Яворов", бе сформирано журито, което ще определи носителят на наградата.  То е в състав Соня Георгиева – председател на Комисията по култура в Общински съвет – Бургас, Митко Новков – представител на Сдружението на българските писатели, Георги Ингилизов – представител на Съюза на българските писатели, поетът Ваньо Вълчев и носителят на националната награда от първия конкурс Тома Бинчев.

Носителят на наградата от втория национален конкурс за поезия "Христо Фотев" ще стане известен на  25 март.