Ако преброителят не ви намери у дома, ще чака обаждане Ако посочената дата не ви е удобна, обадете се на оставения личен номер на вашия преброител и се уговорете в удобно за вас време и ден, когато ще ви посети в дома. За отказалите да участват в преброяването глобата е 120 лева.

От днес започва 17-то преброяване у нас. То е първо за страната ни като членка на ЕС и за първи път успоредно с традиционното преброяване ще се извърши и електронно. Това става на страницата на Националния статистически институт (НСИ) www.nsi.bg, която бе пусната в полунощ. Системата обаче даде грешка още в първите часове и десетки желаещи да се преброят електронно чакат, за да получат кода, за да завършат регистрацията си. Ако не се преброите електронно (това може да направите до 9 февруари включително), ще трябва да пуснете преброител у дома. Преброителите тръгват по домовете от 10 до 28 февруари. Тези, които са се преброили електронно трябва да запазят десетцифрения код, който ще получат и да го предадат на преброителя.

"2507 преброители ще участват в кампанията в Бургас и областта. 20% от тях са контрольори. Преобладаващата част са жени. С всички тях има сключени граждански договори. Всеки един получи карта с фабричен номер, на която ще бъдат изписани имената му. Никой няма право да ви посети в дома ви преди 10 февруари. Ако въпреки това се усъмните в човека, който се представя за преброител, запишете номера на картата му и се обадете на телефон 0700 16 310, където ще получите справка за него", обясни механизмът на преброяването Гергана Кисьова шефка на Регионалното статистическо бюро в Бургас.

Преброителите ще обикалят домовете всеки работен ден от 8.00 до 20.00 часа, както и през почивните дни.

В картата, която се попълва има само три графи, които не са задължителни - за етнос, религия и майчин език.

По време на преброяването ще се събира и информация за миграцията и раждаемостта. "Ако сте се преброили електронно, но семейството ви е попаднало в графата за преброяване за миграция или раждаемост, трябва да попълните този формуляр, който ще получите от преброителя, посетил вашия дом", обясни Кисьова.

Чрез преброяването ще бъде събрана информация за населението на България, както и за сградния фонд. Няма да се броят българите, които повече от година живеят в чужбина. Информация за тях ще бъде събирана индиректно, когато в графата деца се посочи броя им и местонахождението им.

Ще се преброяват и чужденците, които постоянно живеят у нас.

В местата, където има преобладаващо ромско население с всеки преброител ще има и придружител, ако това се налага. Целта е да се улесни процедурата, ако ромите имат затруднения с българския език. "На места са включени роми със средно образование като преброители, които познават района и живеещите там. Където обаче такива не са намерени, те ще бъдат използвани като придружители", обясни Кисьова.

Тя изрази надежда, че броят на жителите на област Бургас, които ще се преброят електронно ще бъде повече от предвидените за страната 20%. Електронното преброяване ще доведе и до спестяване на част от средствата предвидени за заплащане на преброителите.

Данните събирани по време на преброяването са лични и всеки преброител е подписал декларация, че няма законово право да ги използва за друго. Те се съхраняват три години, след което се унищожават.