Активира се свлачище в Морската градина на Бургас Общо 90 000 лева са заложени за проектирането и цялостната реализация на укрепването, каза главният архитект на общината Веселина Илиева. Очаква се до дни да бъдат получени офертите от фирми – изпълнители и да бъде определена фирмата, която веднага ще започне работа по ликвидиране на свлачището.

 

Община Бургас поиска спешно с писмо до областния управител съгласие за извършване на строителни дейности по укрепване на ската, тъй като този район от Морската градина е държавна собственост и общината няма право да строи там.

На свлачището, дълго 100-120 метра, както и на целия скат е направен оглед от експертна комисия. В близките дни предстои да бъдат  извършени още два сондажа, които са необходими за започване на аварийните работи.

По указание на инженер-конструктора, проектант на цялостния проект за укрепване на Морската градина, свлечената земна маса в момента играе роля на естествена подпора на ската и се ползва като аварийно укрепване. Според експертите премахването на пръстта в този момент би било крайно опасно и ще представлява риск за преминаващите от там хора.