DSC_1446

DSC_1446

Александър Текелиев: Чакаме елита да почувства суетата, за да дойде на опера

- Г-н Текелиев, преди дни започна ремонтът на сградата на Тетъра за драма, опера и балет.

Това най-мащабната реконструкция ли е, правена от построяването на Бургаската опера?

- Тя е пусната в действие през 1980-та или 1982-ра година и от тогава нищо не е пипано, до момента, когато направихме фоайето, климатизацията и текущи ремонти, общо взето през последните 3-4 години. Но като мащаб това е най-големият ремонт и най-вече газифицирането, което е включено в проекта. Обръщам внимание на това, защото някога отоплителната система е била доста разточително направена. Нафтовият котел гори близо 90 литра на час. Като знаем, колко струва литър нафта и като знаем, че поне 10 часа трябва да работи системата, за да се пречупи въздуха, какво остава да се стопли салона, може да се сметне какъв е разходът на гориво. Накрая излиза доста скъпо удоволствие. Да не говорим, че не винаги има пари да се стопли залата. А сега с газификацията нещата много ще се променят. Вярвам в това и това ще ни създаде работния комфорт и публиката ще знае, че няма да мръзне в салона.

- След газификацията на сградата сметките ще се понижат или ще плащате повече?

- Като цяло сметките трябва да се понижат. Газифицирането ще позволи да се темперира сградата и няма да има толкова ударно поглъщане на гориво т.е. ние ще разчитаме на едно постоянно, регулярно поддържане на температурата, което ще доведе до постепенно пестене на пари.

- По време на ремонта ще бъдат приспособени рампи и места за хора с увреждания. Това означали ли, че ще бъдат демонтирани седалките на първия ред в залата?

- В момента в залата има 799. След ремонта броят им ще намалее с 54. Това ще бъдат две рампи, които ще вървят по самите стълби и ще помогнат на хората в неравностойно положение да стигнат до залата. Ние освобождаваме място по-долу така хората ще са по-близо да магията на операта.

- След като приключи ремонтът, с какви заглавия ще привлечете публиката през 2012 година?

- 2012 година ще има няколко нови неща. Мога да се похваля, че направихме по-големите и значими заглавия в операта. Следващият сезон ще бъде насочен към по-естетски заглавия. Ще има две заглавия от оперетния жарн, две-три заглавия, които не са толкова популярни у нас, но в Европа са доста известни. Това ще бъде и насоката към "Летни музикални празници", които пак ще бъдат на открито, живот и здраве. Тази година се радвахме на много публика и се надявам и догодина да е така. Имаше доста чужденци на нашите спектакли. Поддържам такава политика, че играем ново заглавие, пускам го един-два пъти и го свалям от афиша, за да можем да вземем големия пай през лятото. След това тези заглавия си остават регулярно в програмата.

- Ще има ли очакван гастрол?

- Ще има гастроли от чужбина и това ще бъде предимно през лятото. Ще ни гостуват артисти, които си създадоха публика. Беше необходимо да обясняваме кой е Камен Чанев, кой е Бойко Цанев, коя е Марияна Цветкова. Вече не се налага и вече разбраха, че това са водещи звезди на европейската сцена. Камен Чанев е водещ тенор е във Виенската опера, Бойко Цветанов - в Цюрих и т.н. Общо взето харесва им да идват тук и това много ме радва. Със скъсяването на дистанциите вече не е трудно, вече отсъства понятието "извън столичен театър" или "провинциален театър", аз хич не обичам да се говори така. Този театър е с много по-добри условия и обем от Софийска опера. Дори сцената е с 2 метра по-широка от Софийска опера, но това малко хора го знаят. Тук е по-луксозният театър, ако наистина го направим такъв. И като се има предвид бъдещето на града като туристически център, тук ще бъде един оперен театър, за който сме мечтали да имаме.

- Кой е артистът от световна величина, който трябва да поканите в Бургас, за да се качат софиянци на самолета или автомобилите си и да дойдат на опера тук?

- Софиянци си бяха на повечето ни спектакли. Видях много колеги и т.нар. фенове на операта, защото ние улучваме тяхната почивка през лятото. Това е сезонът, когато тези звезди могат да пеят при нас, защото в пиковия сезон - декември или януари е изключено да ги докараш да пеят тук. Няма начин, те знаят с 5-6 години напред, какво ще правят. Обикновено успяваме да им се примолим и по време на тяхната ваканция, да гостуват и да пеят при нас.

- Казахте, че ви липсва елитът, огърлиците, шампанското. Може ли да се върне това време в Бургаската опера?

- Натрупването на капитала в България изпревари натрупването на инетелектуалния багаж, който трябваше да изпревари този капитал. Ние търпеливо чакаме елита с многото пари да почувства потребността бъде суетен и да влезе в оперната, в театралната зала. Чакаме този миг. Дано го доживеем. Дано елитът ни да се родее с това понятие да бъде елит.