DSC_7013-1

DSC_7013-1

Алексиев подписа договор по програмата за селските райони и освен Алексиев, подписи под него сложиха министърът на земеделието и храните Десислава Танева и представител на фонд "Земеделие". Съгласно договора на община Поморие ще бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ за подготвителни дейности от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Подготвителните дейности включват създаването на Местна инициативна група (МИГ)  и разработване на Стратегия за местно развитие за периода 2016-2023 г.

Местната  инициативна група представлява публично-частно партньорство между общинската администрация, бизнеса и неправителствени организации. Групата има за цел да обедини ресурси, знания и усилия за постигане на обществено значима цел – разработване на Стратегията за местно развитие. За успешното функциониране на МИГ основна цел е постигането на висока обществена активност. В рамките на изпълнението на проекта ще бъдат идентифицирани и дефинирани  ключовите проблеми, местни нужди, приоритети и основни заинтересовани страни в развитието на селските райони в община Поморие.
Проектът предвижда формиране и обучение на екипа на Местната инициативна група. Основните дейности включват популяризиране на подхода ВОМР (чрез който се стимулира местното развитие в селските райони). Провеждането на информационни срещи и семинари, проучване и анализ на средата, настроенията и участниците, както и обществено обсъждане на разработваните стратегии за ВОМР и за местно развитие за периода 2016-2023 г. също са част от дейностите по проекта.
"Считам включването на община Поморие в Програмата за развитие на селските райони за голям успех за мен и екипа ми, защото вече и малките населени места ще могат да се възползват от европейското финансиране. За съжаление през предния програмен период общината нямаше тази възможност. Сега разчитам най-вече на бизнеса и неправителствените организации, на тяхната инициатива и желание, за да можем да развием населените места и бизнеса там", каза кметът Алексиев.
Договорът е на стойност 58 674.90 лева без ДДС, 100% безвъзмездна финансова помощ и срок на изпълнение – септември 2016 г.

Галерия