Krasimir_Zekov

Krasimir_Zekov

Алпинист развя знамето на Средец на Монблан

Тримата в продължение на година са подготвяли експедицията си до върха, който е разположен на френско-италианската граница и е висок 4810 метра. Монблан е най-високият връх в Алпите и цяла Западна Европа. Той е покорен за първи път 8-и август 1786 година от Жак Балма и Мишел Пикар. Върхът предизвиква непрекъснато запалените по алпинизма от Европа и света.

Красимир Жеков и неговите приятели и партньори са изкачили всички високи върхове у нас преди да насочат поглед към Монблан. Красимир е запален по планината. Той е роден в полите на Странджа. Това е първата планина, която обхожда. С алпинизъм се занимава от 15 години. Преди да замине на последната си експедиция се срещнал с кмета на Община Средец Иван Жабов. Той му подарил и знамето на града, която Красимир с гордост развял на върха.

Красимир и приятелите му вече гледат към връх Елбрус. Това е най-високият връх - 5642 метра в Русия и в планинската система Голям Кавказ. Съществува неофициален спор дали Елбрус е най-високата точка в Европа или това е Монблан. Това зависи от дефинирането на границата между Европа и Азия, като в последните години по-популярната теория е, че Елбрус попада в територията на Европа. Без значение кой връх води в първенството, Красимир Жеков вече е покорил единият и се подготвя да атакува и вторият.