Ансамбъл от Башкирия танцува на МФФ в Бургас Тази година съставите са само 11 и са от Башкирия, Босна и Херциговина, Грузия, Румъния, Словакия, САЩ, Сърбия, Турция и два от България - "Тракия" и "Атанас Манчев". Заради кризата и редуцирания с 45 000 лева бюджет (миналата година сумата за МФФ бе 120 000 лева б.а.) ще има само една открита сцена пред сградата на общината. Всяка вечер на сцената на Летния театър ще танцуват по 3 състава.

 

На официалното откриване за 12-ти път ще бъде връчена статуетката "Нестинарка". Неин носител тази година е ансамбъл "Тракия" от Пловдив, който отбелязва своя 35-годишен юбилей. Ръководител на състава е Даниела Дженева. Награда ще бъде връчена и на ансамбъл "Атанас Манчев" при читалище "Пробуда" в Бургас, който празнува 65 години от създаването си.

Новото тази година е визуалното представяне на участниците - с кратка видео анотация за страната и културата им. В Летния театър ще се въртят на екран и снимки от предишни издания на фестивала. На 26-ти август ще има своеобразен хепъниг с всички участници във фестивала. Любопитно за зрителите ще бъде и представянето на ансамбъл от Япония, който изпълнява български фолклор на 24-ти август пред сградат на общината.

Организатор на МФФ по традиция е община Бургас. Режисьор е Пламен Каров, сценария е на Георги Райков.