Андрей Янев открива изложба в "Неси" със семейство Лафазанови

Другата изненада на вечерта ще бъде презентацията на отбрана селекция на винарска изба "Песен". Ограничената серия бутилирано вино от специалните резерви на избата е с етикети с репродукции на акварели включени в изложбата.

 

"Вода за водата" е последната провокация на Андрей Янев към неговата публика. Този път авторът пресъздава чрез акварела различните състояние на водата с романтичните заглавия "Тиха вода", "Видяно море", "След дъжда". За настоящата експозиция проф. Мирослав Дачев споделя: "Не очаквайте вода, не бъдете наивни. Това са картини за световете, които водата носи в себе си, към които би ви повела, ако носите тайната й в себе си.

Памет за пътека и пристан, памет за спряло и протичащо време, памет за нас – нашите копнежи, болки, въпроси. Ние сме вода, създадени и проникнати от нейната метафора, огледало, чийто живак упорито се бори с времето. Ние сме онази бяла линия, която отделя водата от хоризонта, всъщност не отделя, а слива, това прави брега едновременно близък, постижим, а простора – безкраен, като мечтание.

Дали Андрей Янев познава водата добре – не зная, дори не зная какво точно се крие зад подобен въпрос, макар реторически да го задаваме често. Но тя го е допуснала до себе си, разположила се е в платната му, доверила му се е. Все повече мисля, че това, което правим, трябва да ни се довери, да ни пропусне в своя свят, иначе обикаляме в предверията му и го представяме отвън. Не сме посветени".

Изложбата "Вода за водата" ще бъде открита на 16 ноември от 18.00 часа в галерия "Неси" Бургас.