Ангелски видения във варненската Галерия 8 Много силните библейски сюжети в работите се допълват от три интересни портрета на В., Н. и Х. Това е четвъртата самостоятелна изява на популярния художник в Галерия 8, който и този път провокира публиката с интересни асоциации и фрагментирани тълкувания.


Художникът представя 13 свои картини, изпълнени с маслени бои върху платно, част от които условно могат да бъдат отделени в два цикъла според преобладаващия колорит – наситено жълто и небесно синьо.

От една страна това са работи като: "Поклонение на влъхвите", "Целувката", "Жена на прозорец", "Два ангела", а от друга: "Ходене по водата" I и II, "Тайната вечеря", "Благовещение"...

Хладният, "син цикъл" сякаш отваря пространството към някакъв божествен хоризонт, навявайки усещане за изгубени стенописи и отшелничество, докато експресията в жълто скъсява дистанцията експлозивно – и във времето, и в пространството.

Васил Василев е роден е през 1957 в Змейно, България. Завършва живопис в университета "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново през 1982. Има редица индивидуални изложби в страната и чужбина, както и участия в национални и международни биеналета.

 

 

Днес+