Археолози се събраха на научен форум в Несебър Домакин на това издание е Несебър. 15 доклада са включени в програмата на форума. В него участват археолозите  ст.н.с. Николай Сираков, проф. Васил Николов, доц. Тотко Стоянов,  проф. Казимир Попконстантинов, проф. Николай Овчаров. Специално място е отделено на дискусиите по Археологическата карта на България, както и за Асоциацията на българските археолози.

Днес в 17.30 ч. ще бъде открита изложбата в музей "Старинен Несебър", в която ще бъде представена изключително богатата и ценна колекция от теракотови статуетки, открити през последните две години в некропола на античната Месамбрия.

Несебър за първи път има честта да е домакин на събитие от тази област. С подкрепата на община Несебър бяха проведени археологическите проучвания и намерите при разкопките експонати обогатиха фонда на музея. "„Развитието на културния туризъм е наша сериозна програма в бъдеще, за който предстои да бъде разработена общинска стратегия. Имаме идеи по подобряване на енергийната ефективност на паметниците на културата, както и завършваме проект за реставрация на църквата "Йоан Кръстител" с Българския национален комитет на "Икомос", каза кметът Николай Димитров.

В първия ден на конференцията докладите бяха посветени на археологическите проучвания в Несебър. Ст. н.с. д-р Анелия Божкова нови данни за ранните векове на дорийска Месамбрия. Петя Кияшкина, директор на музей "Старинен Несебър" представи последните проучвания в елинистическия некропол на Месамбрия, както и нови паметници на ювелирното изкуство. Докладът на Тодор Марваков внесе светлина върху последните проучвания в средновековна Месемврия.

Форумът е традиционна ежегодна среща, на която българските археолози се запознават с най-новите постижения в науката и с резултатите, които колегите им са постигнали. Организатори на 49-то издание на конференцията са Националният археологически институт с музей при БАН и музей "Старинен Несебър", а събитието е под патронажа на кмета на община Несебър Николай Димитров.