Първото издание събра творци от различни области в Бургас. Снимка Архив

Първото издание събра творци от различни области в Бургас. Снимка Архив

Арт елитът на страната очаква второто издание на "Порт Прим Арт Фест". Пилотното издание на фестивала на изкуствата на Бургас получи отлични отзиви от артистичните среди на България. Своите адмирации към организаторите и инициатори на културния форум Община Бургас и гранд хотел и СПА "Приморец", поднесоха творците от направления литература, кино, театър, архитектура, живопис, графика, скулптура, енология и кинокритика, част от инициативата. Специални благодарности получи и творческият директор на фестивала – художникът Стефан Божков.

Голямата ни актриса, любима на поколения българи Цветана Манева, лично застана начело на първото издание на културния форум, провело се в дните от 9 до 14 октомври 2017г. "Бургас е място за  изкуство, винаги съм знаела това. Много искам това събитие да се превърне в устойчиво и да има бъдеще през годините. Заслужават го хората на Бургас, които обичат своя град  и трябва да се гордеят с позитивния пример в лицето на екипа на гранд хотел "Приморец", които подкрепят с всички свои сили и средства това мероприятие", сподели емоционално тя позицията си като патрон на "Порт Прим Арт Фест".

"Това е един от най-истинските, интимни и вълнуващи фестивали, защото всичко бе разчетено много добре", споделя журналистът и продуцент Георги Тошев. За художничката Долорес Дилова, поканата за участие във форума носи силно положителен заряд: "Когато Стефан Божков се свърза с мен с покана за този фестивал, изобщо не се колебах: знаех, къде отивам. Благодаря на организаторите за прекрасните мигове". За керамикът Георги Миленов, бъдещето на форума е сигурно: "Вярвам в Порт Прим Арт Фест" - че ще се превърне в нещо страхотно с времето". Художничката Наталия Абаева определя фестивала като фундаментален: "За мен, самата идея на фестивала е много добра - да събереш няколко вида изкуство - театрално, изобразително, поезия...- защото те не могат да съществуват едно без друго".

"Много сме впечатлени от това, което успяхме да видим от форума. Пожелаваме успех и много благодарим за поканата!", споделят актрисите Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. За журналистът, консултант по етикет и протокол и медия консултант и трейнър Мария Касимова-Моасе, "Порт Прим Арт Фест" има огромно бъдеще: "Не само, защото Бургас принципно е зареден с култура, но и защото хотел "Приморец", Магазия - тези нови пространства, които са уникални за България и изобщо за контекста на българското изкуство, имат страхотен потенциал. Благодаря много на организаторите в лицето на Гранд Хотел Примроец и на община Бургас, че осъзнава, че културата трябва да се уважава и подкрепя".

За своето привидно кратко рождение и съществуване – в дните от  9 до 14 октомври  2017 година "Порт Прим Арт Фест" постигна много, а културният облик на Бургас преживя истински Ренесанс. Изкуствата оживяха на разнообразни сцени - от Магазия 1 на Морска гара, културен център "Морско казино", експозиционен център "Флора" и зала "НХК" до елегантните пространства на емблематичния за Бургас от 1959 година насам, гранд хотел и СПА "Приморец".

Желанието на бургазлии и гостите на града, както и на участниците в пилотното издание на "Порт Прим Арт Фест" е фестивалът да бъде и да пребъде във времето. В съзвучие с тези стремления.