Асансьорите с номер на фирма за отстраняване на повреди

на фирмата, която извършва поддръжката.

 

За това призоваха от единния европейски номер за спешни повиквания 112. Повод за това станаха зачестилите случаи на сигналите за заседнали хора в асансьори на жилищни и административни сгради, в следствие на авария на съоръжението.

Преди две седмици на 112 е бил подаден сигнал от екип на Център за спешна медицинска помощ в областен град, който е заседнал в асансьор в жилищна сграда с пациент в критично състояние.

Основно изискване при обслужване на инциденти от такъв характер е, гражданинът да съобщи денонощен номер на фирмата, поддържаща съоръжението, който следва да бъде поставен на видно място вътре в клетката на асансьора. За съжаление, все по-често се констатира липсата на тази информация, което затруднява бързата и ефикасно реагиране на сигнала.

От Регионалния център 112 разчитат на активното съдействие на домоуправителите на жилищните кооперации и отговорните административни лица в най-кратки срокове да се постави тази важна информация в асансьорните съоръжения и на други видни места във входовете.