На представянето на книгата бяха и двама зам.-кметове в община Бургас - Лорис Манулян (вляво) и Руска Бояджиева. Снимки Лина Главинова

На представянето на книгата бяха и двама зам.-кметове в община Бургас - Лорис Манулян (вляво) и Руска Бояджиева. Снимки Лина Главинова

Сегашното поколение трябва да знае, че някой друг преди тях е поставял основите. Когато станах треньор на ЦСКА и аз нямах опит, но излизах от школата и знаех доста неща. Това сподели футболната легенда Аспарух Никодимов на среща с фенове на ЦСКА в Бургас. Той пристигна в морския град, за да представи автобиографичната си книга "Паро Никодимов - с ЦСКА в сърцето" написана в съавторство със Станил Йотов и Цветан Дерменджиев.

Идеята за книгата е отпреди две години. Аспарух Никодимов обещал на двете си дъщери да я напише. "Имам и две внучки. Искам и те да знаят, какво е направил дядо им", сподели спортната легенда.

Големият спортист и треньор на ЦСКА и един от най-добрите дефанзивни халфове за времето си Аспарух Никодимов завършва Висшия институт за физическа култура "Георги Димитров" (днес Национална спортна академия "Васил Левски"), а кариерата си на футболист стартира през 1960 г. в отбора на "Септември".
През 1964 година преминава в ЦСКА, за чиито отбор в периода 1964–1975 г. изиграва 296 срещи и отбелязва 58 гола в "А" група. Приключва кариерата си в отбора на "Сливен", където играе от 1975 до 1978 г. С отбора на ЦСКА Аспарух Никодимов шест пъти печели Първенството на България по футбол и пет пъти - Купата на Съветската армия. Същата купа печели и през 1960-та с отбора на "Септември".
В европейските клубни турнири Никодимов изиграва за ЦСКА тридесет и четири мача, като през 1967-ма червените достигат до полуфинала на Купата на европейските шампиони. В същите турнири Никодимов отбелязва за ЦСКА четири гола - два за Купата на европейските шампиони и два за Купата на носителите на купи. В активната си състезателна кариера Никодимов е национален състезател с двадесет и пет мача и осем гола за "А" националния отбор, с един мач с един гол за "Б" националния отбор, с девет мача и четири гола за младежкия и със седемнадесет мача и девет гола за юношеския национален отбор.
Играе на Световното първенство по футбол в Мексико през 1970-ма и на Световното първенство в Германия през 1974-та. Сребърен медалист е от Олимпийските игри в Мексико през 1968 г. Същата година Аспарух Никодимов е удостоен със званието "Заслужил майстор на спорта". 
След прекратяването на състезателната си кариера Аспарух Никодимов е старши-треньор на ЦСКА в периодите 1979-1983 г., 1990–1993 г. и второто полугодие на 2001-ва, като под негово ръководство тимът на червените осъществява най-забележителната в историята си серия от успешни мачове в европейските клубни турнири. В различни периоди Никодимов ръководи и отбори от юношеските формации и аматьорската лига, работи като старши-треньор на "Металург", "Велбъжд" и "Омония" (Никозия, Кипър).

Галерия