Авария на електропровод във Варна остави без ток Сънито

Електропроводът е собственост на НЕК и само той захранва Варна и областта. Пострадалите селища във Варненска община са доста.

 

В разултат на аварията вчера около 20.35 ч. в мина "Черно море" е спряно внезапно цялото електроподаване. Изключена от разпределителя EVN е била подстранцията на мина "Черно море". Без никакво предупреждение, 120 миньори от дежурната смяна остават затворени в галерии на около 320 м под земята. Спирането на тока е прекъснало работата на  вентилационните съоръжания. Освен липсата на кислород хората са били поставени и в екстремално рискови условия  - без водоотлив и без подем. На практика работниците са били без необходимия въздух и в невъзможност да излязат на повърхността. В същото време шахтите започват да се пълнят с вода. Според специалистите, само няколко часа без електричество са били достатъчни, за да бъдат залети отводняващите помпи, което означава тотално наводняване на рудника и практически неговото ликвидиране. Служителите от енергиен отдел на най-старата мина по Черноморието, в продължение на около час провеждат десетки разговори с представителите на EVN, в които буквално се молят на електроразпределителя да пусне минимално напрежение, за да се осигури безопасността на хората под земята. Въпреки, че се подава електроенергие към хотелите по морето, мината остава без енергия, а миньорите под земята, като заложници на едно субективно решение.

Цял час по-късно, около 21.40 часа електрозахранването е пуснато частично от EVN на подстанцията на мина "Черно море". Едва тогава започват действия по спасяването на хората в подземните шахти. Времето което са прекарали работниците на тъмно и без функциониращи съоръжения е било буквално в нечовешки условия. Този един час е бил пределът на възможностите за живот в рудника. Ако повече от един час не функционира вентилационната система, това означава обгазяване на въздуха в галериите и насищането му с въглероден окис. Въздухът става негоден за дишане. Наличните противогази могат единствено да осигурят минимален престой в загазена среда, колкото да бъдат изведени хората по най-бързия начин на повърхността. Обгазяването води до самозапалване на въглищните пластове и подземни пожари. Благодарение на своевременните действия  и професионализма на надземния екип на мината се е разминало без инциденти и човешки жертви. Миньорите са запазили самообладание и са в добро състояние. Те са били освободени от работа, за да си починат от силния стрес.

Около 22.30ч. диспечерите на EVN са съобщили, че не могат да подадат нормална мощност на захранване за производствен процес. Това е предизвикало спешно вземане на решение от ръководството за прекъсване на производствения процес и невъвеждане на следващата смяна поради големия риск за живота.

"Продължителният престой на работниците без въздух, без водоотлив и без подем е абсолютно забранен, според Правилата за безопасност на труда", заяви гинж. Иван Костадинов, ръководител на "Енергиен отдел" в предприятието. Това противоречи на всички инструкции за работа и на нормалните човешки възможности.

Нужното напрежение е подадено за мина "Черно море" в пълена мощност едва тази сутрин в 7 часа. Материалните щети за мината от спирането на напрежението са около 50 000 лева. Около 600 тона не са произведени и продукцията предназначена за ТЕЦ Сливен днес не заминава на топлопроизводителя.

Съгласно законът за енергетиката, ограничителният режим вследствие на аварията може да бъде най-много 48 часа. Не е ясно дали пострадалите клиенти ще получат компенсации. Аварийни екипи се опитват да възстановят проблема в преносната мрежа. "Много е важно аварията да бъде отстранена бързо заради клиентите, но и заради многото туристи”, каза Золфелнер. Очаквайте подробности. /БГНЕС