Тежкият инцидент е станал към 11.30 часа днес. Снимка Vesti.bg

Тежкият инцидент е станал към 11.30 часа днес. Снимка Vesti.bg

Автобус на "Юнион Ивкони", изпълняващ редовна линия от Бургас за София, катастрофира около 11.30 часа на магистрала "Тракия" при Вакарел. Автобусът се е обърнала в платното в посока София. Десет души от пътуващите в автобуса са загинали, над 20 са пострадалите, предаде Vesti.bg.

Сигнал за катастрофата е бил подаден на телефон 112 в 11:27 часа. Тя е станала на 27-ия километър, веднага след тунела "Траянови врата". 
"Има много пострадали. Първоночалните действия са да ги освободим от автобуса и да ги транспортираме по най-бързия начин до болници в София. Спряно е движението, за да могат да стигнат линейките бързо. Ситуацията е много напрегната", съобщи в първите минути след инцидента главният комисар на МВР Младен Маринов.
На място бяха изпратени пожарникари и техника, за да извадят хората от преобърнатия автобус.
Комисар Тошко Бързилов от ПБЗН съобщи около 40 минути след катастрофата, че всички хора вече са извадени от автобуса.
12 от пострадалите при катастрофата във Вакарел са приети в тежко състояние в болница "Света Анна", казаха от лечебното заведение за БТА. Повечето от тях са с тежки фрактури. Трима от пострадалите са в тежко шоково състояние, с опасност за живота. Всички пострадали са с фрактури и с открити порезни рани.
Четирима души, сред които и дете са приети в "Пирогов", каза директорът на болницата проф. Асен Балтов. "Имаме създадена организация, чакаме още пострадали. До момента е прието едно дете с гръдна и коремна травма", каза Балтов и уточни, че детето вече е в операционната. "Бързаме да бъде направено дрениране на белия дроб, за да може дишането да се възстанови", допълни той и добави, че на детето му предстоят още изследвания.
Три жени са приети във ВМА. Все още няма информация за тяхното състояние.
По информация на очевидец лек автомобил е засякъл автобуса, след което той се е обърнал в канавката. Автомобилът с плевенска регистрация е бил управляван от жена. Тя твърди, че й блокирал воланът.
По нареждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на вътрешните работи Валентин Радев пътува към мястото на инцидента.
По разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски са изпратени екипи на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) за извършване на проверки на мястото на инцидента и в офиса на фирмата превозвач, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.
Автобусът се е движил по редовна линия Бургас-София, притежава валиден технически преглед и карта за допълнителен преглед.
Превозното средство е с първа регистрация 14.08.2017 г. и е в лиценза на превозвача "Юнион Ивкони". Водачът на автобуса притежава всички необходими документи за извършването на обществен превоз на пътници.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е разпоредил на Агенция "Пътна инфраструктура" да бъде осигурен обходен маршрут. Екипите на АПИ и пътно-поддържащата фирма оказват съдействие на МВР за организация на движението в района на инцидента. Специализиран автомобил-лаборатория и експерти от ИААА са на мястото на инцидента и ще извършат всички допълнителни проверки след приключване на следствените дейности от органите на реда.
Управителят на фирма "Юнион Ивкони" Георги Атанасов заяви пред агенция "Фокус", че автобусът е бил избутан от пътя от завъртял се автомобил. Той поясни, че шофьорът е жив и уточни, че е на около 32 - 34-годишна възраст. "Изключително ужасяващ инцидент.
Шофьорът е застъпил от Сливен, до Сливен е карал друг шофьор. Преди това е почивал 3 дни", обясни той. Атанасов добави, че в момента на инцидента автобусът се е движел с 96 километра в час, показвали го данните от GPS устройството.