Балетът е създаден през 1945 година

Балетът е създаден през 1945 година

Балетът на Грузия включи Варна в турнето си. Националният балет "Сухишвили", със специалното участие на Грузинския оркестър, пристигат на турне в България с класическа програма. Турнето на "Летящите грузинци" стартира 6-ти декември София, а спектакълът във Варна е на 10-ти декември.

Спектакълът в 120 минути е  буря на сцената  - със съвършенство в танца - с плавните, пързалящи движения при жените и зрелище в танца -  кръв, пот и искри от саби и ножове при мъжете, които, единствени в света, танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли.

Балетът ще посети България в състав от 70 танцьора, собствен оркестър и гардероб за милиони  - 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни и саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на "Летящите грузинци".

През 2016 година Илико и Нино Сухишвили застраховаха колектива и гардероба на "Сухишвили" с уникална застрахователна полица от златен пергамент с лимит равен на 1 милион грузински лари, което прави 370 000 долара.

Главен хореограф на двучасови спектакли е творческият гений - Илико Сухишвили - младши - филантроп, ексцентрик, родолюбец. Художествен ръководител е Нино Сушишвили - внучка на основателите на балета - Нино Рамишвили и Илико Сухишвили. Той е създаден през 1945 година в състав от 35 човека, под стълбата на стара сграда на филхармония. Досега Националният балет на Грузия "Сухишвили" е изнесъл хиляди концерти на 5 континента, в 100 държави, а публиката, посетила концертите надхвърля внушителните 50 милиона души.

Най-добрият  ансамбъл в света, според вестник "Вашингтон пост", поставя рекорд в "Ла скала", който остава прецедент в историята на залата - публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти. Сред най-големите почитатели на "Сухишвили" са Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др.

Билети за концерта във Варна се продават на касата на Двореца на културата и спорта.

 

Галерия