Тази година се провежда 18-то поред преброяване в страната. Снимката е илюстративна

Тази година се провежда 18-то поред преброяване в страната. Снимката е илюстративна

Българите със зелени паспорти не могат да се преброят електронно. Оказва се, че в сайта на Националния статистически институт, за да се направи регистрация може да се въведе единствено номер на лична карта. В страната обаче живеят българи, които притежават старите зелени паспорти. Те бяха заменени с новите лични карти през 1999 година. Българите, които обаче тогава са били пенсионери и не са си издали лична карта, са запазили стария си зелен паспорт, който е станал безсрочен. Това напрактика прави невъзможно тяхното преброяване по електронен път. С този проблем се сблъскала и бургазлийката Нина Мигърова. Когато се опитала да преброи своята 91-годишна баба, се оказало, че не може да направи регистрация, защото системата не позволява да се въведе номер от стария паспорт. "Исках да я преброя, защото е възрастна, трудно ще се оправи с някои от въпросите, на които трябва да отговори при посещение от страна на преброител. Оказа се обаче, че това не може да стане", разказа бургазлийката. Тя написала писмо до Националния статистически институт, чрез което подала сигнал за проблема. Оттам й отговорили следното:

"Извиняваме са за причиненото неудобство, но с този документ за самоличност не можете да направите регистрация. Ако домакинството на баба Ви се състои само от нея, то тя ще трябва да бъде преброен от преброител. Ако домакинството на баба Ви има и други членове, които имат документ за самоличност, различен от зелените паспорти, то регистрацията може да бъде направена с този документ за самоличност и да бъде преброено домакинството и членовете му. С една регистрация, се преброява 1 жилище, лицата, които живеят в него и тяхното домакинство. Лицето, което е направило регистрацията, трябва да бъде част от преброените лица в преброителната карта".

Така напрактика една не малка част от българите над 80 години не могат да бъдат преброени от своите близки електронно и се налага това да правят преброителите при посещение в домовете.

Преброяването на населението и сградния фонд се провежда на всеки десет години. То започна в 00.00 часа на 7-ми септември и ще приключи в 24.00 часа на 3-ти октомври.