Бащата на хип-хоп музиката идва на "Spirit of Burgas"

Гигът на легендата ще бъде на основната сцена, малко след полунощ на 15-ти август, веднага след DVJ сета на Gorillaz Sound System.

 

Чернокожият Joseph Saddler първи дръзва да докосне виниловата плоча с пръсти и да я манипулира така, че да създаде ново поколение звуци. Това се случва още през 70-те години на миналия век. Той е изобретател на техниките "Quick Mix" и "Clock Mix", които сами по себе си представляват различни вариации на скреча, експериментирани и въведени за първи път в практиката на хип-хоп диджеите от него.

Първата банда на момчето от Южен Бронкс се нарича Grandmaster Flash and the Furious Five. Сингълът им "The Message" се превръща в платинен, с което бързо растящата репутация на групата се утвърждава още повее. И ако в онази епоха не е било прието диджеите да композират тракове, то той нарушава и това ограничение.

Като цяло фундаментът, върху който стъпват диджеите днес, независимо от стила музика, към който са се ориентирали, е изграден от Grandmaster Flash. Затова и напълно заслужено той е носител на наградите VH1 Hip Hop Honors; The Icon Award от BET /Black Entertainment Television/, в знак на почит за приноса му на диджей към хип-хоп културата; наградата за цялостно творчество от RIAA /Recording Industry Association of America/; наградата Vanguard на Бил Гейтс. Музеят за американска история "Смитсониън" също му оказва чест, като през 2008 г. включва портрета му в експозиция, посветена на черната култура и история.

Билети за фестивала вече са пуснати в продажба в интернет. При предварително закупуване еднодневен билет ще струва 50 лева (25 евро), тридневен - 120 лева (60 евро). Билети за къмпинга ще са по 30 лева (15 евро). На входа на фестивалното градче еднодневен билет ще струва 60 лева (30 евро), а тридневен - 140 лева (70 евро).